mycomputer.BG

Страници от миналото: Брезнишкото Бърдо

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 285 | Брой коментари 0
09:00 31.05.2020

Според исторически сведения, събрани от брезнишкия адвокат Михаил Георгиев за написване на краеведска история, името Граово произхожда от гористата местност, а град Брезник носи името на брезите. Наличието на въглищни пластове е в съответствие с тезата за гористата местност. При копаене на въглища са намирани неизгнили дървета през вековете. Съхранените бележки в архивен фонд 358К, оп. 1, а.е. 67 в Държавен архив - Перник носят информация за три раннохристиянски храма на Бърдото - Свети Никола, Свети Спас и Света Троица, изградени върху езически светилища. При разкопки в галериите са намерени колички, с които са извозвани рудните богатства.

Сведенията, събрани от брезнишкия адвокат са по изследвания на д-р Шанов, ползвал документи от Цариградските архиви (Османските архиви). Никой не може да посочи от кога точно датират дейностите по експлоатацията на рудните богатства на Бърдото, но в историческите извори се споменава, че в средните векове саксонци са работили тук. До Балканската война (1912-1913) г. златари от Неврокоп (дн. Гоце Делчев) по примитивен начин получавали злато. Наличието на железарски път, обаче, потвърждава износ на природни богатства от Брезнишкото Бърдо. Споменава се в документите за находища от въглища в Граово, полиметали - мед, олово и злато - в Брезник, нефтошисти - в Красава, вар - в Црънча и боксит - при с. Ребро.

През 1930 г. в местността Дабавица е намерена плоча - награда на конник от времето на Веспасиан (Тит Флавий Веспасиан, девети император на Римската империя, управлявал юли 69–23 юни 79 г.). На мястото на Латинските и Ерусалимските гробища, между селата Красава и Ярославци, орачите откриват човешки скелети, пари и други предмети.

Информация и снимка: Държавен архив – Перник, Ф. 358К, оп. 1, а.е. 67

Приятели на път за местността Бърдото, по алея с брези и с изглед към Брезник, 1937 г.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени