mycomputer.BG

Стоян Мирчев пита вицепремиерът Пеканов за отпадането на Пернишка област от Плана за възстановяване и устойчивост

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1460 | Брой коментари 0
16:06 29.07.2021

"Перник, Кюстендил и Стара Загора са трите района в страната, които ще бъдат най-засегнати от енергийния преход към климатично неутрална икономика. Затова съм изненадан, че от Плана за възстановяване и устойчивост в областта на енергетиката е отпаднала Пернишка област, след като тя фигурираше в първоначалния вариант на документа." - това коментира народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев в кулоарите на парламента.

Той зададе въпрос към вицепремиера Атанас Пеканов какво е наложило отпадането на Перник и Кюстендил. По думите на Мирчев Планът за възстановяване и устойчивост трябва да има амбициите да се справи с неравенствата, които съществуват в България. "Като пример ще дам Пернишка област, която е съвсем близо до София, но разликата между двете области по отношение на доходи, инфраструктура и условия за живот са големи и много осезаеми. Близо 30 000 перничани всеки ден пътуват до София, за да работят - явно е, че няма достатъчно условия за работа в областта, в която живеят. Пернишка област е и в дъното по усвояване на европейски средства." - категоричен беше Мирчев. Въпросът му към вицепремиера Пеканов беше защо, след като Перник ще бъде един от най-засегнатите от енергийния преход региони, е изваден от първоначалния вариант на документа и какви са възможностите за компенсиране на областта.

В отговор Атанас Пеканов потвърди отпадането на Пернишка област, като обясни, че са променени част oт прoeктитe, в кoитo cа нaмeрили прoблeми. Той не можа да отговори на питането на Мирчев как ще бъдат компенсирани жителите на област Перник приоритетно, въпреки че от Европейската комисия споменават Перник като зона в риск.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени