Стотици сурвакари и кукери ще гонят злото тази нощ в Пернишко! Сурва е!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1021 | Брой коментари 0
08:55 13.01.2018

Ритуални огньове, звън на звънци, страшни маски – това е само част от картината, която ще може да се види тази нощ и утре в почти всички села от Пернишка област. Традицията, която се пази от векове и се предава от поколение на поколение и тази година ще отвори и вратите на къщи, които през годината са затворени. Стотици перничани, напуснали родния край по различни причини отново ще тръгнат към дома. За да се потопят в магията на Сурва.

„Сурва” е празник който се отбелязва винаги в нощта срещу Васильовден. Това е и най големият зимен празник в областта. Сурвакари и кукери ще обходят домовете по селата, ще внесат надеждата за здраве и по добри дни. Старите хора твърдят, че късметът няма да влезе в дом, който не е посетен от маскираните.

Цяла година хората, които ще се маскират, коват маските си в специални работилници,  които се наричат мечкарници. До празника, те трябва да не се показват на никого, за да не загубят магическата си сила, според традицията.Обичаят е вписан в Националната листа на нематериалното културно наследство като "Живо човешко съкровище". Той  е в  листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство на човечеството.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени