mycomputer.BG

Стартира втората част на ремонтно-възстановителните дейности на мостовото съоръжение в местността „Секирица" на входната артерия на град Трън

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 490 | Брой коментари 0
16:20 21.10.2019

Стартира втората част на ремонтно-възстановителните дейности на мостовото съоръжение в местността „Секирица" на входната артерия на град Трън.

Областният управител Ирена Соколова, заедно с директора на ОПУ Петър Басмаджиев, експерти, строителят на обекта и строителния надзор, бяха на място.

Припомняме, че процедурата беше временно спряна, за да бъдат издадени всички документи тъй като режимът на възстановяване в предишните месеци беше в авариен порядък.

След като беше издадено строителното разрешително и избран изпълнител, от днес в рамките на 40 календарни дни, ще бъде извършено възстановяване на трасето, с дейности на стойност 160 809, 63 лв. без ДДС. Те включват полагане на асвалтова настилка, разширение, укрепване и изграждане на нови обезопасителни конструктивни елементи.

Републикански път II-63 е единственият свързващ област Перник с крайната точка – ГКПП „Стрезимировци" и Република Сърбия. През него преминават и тежкотоварни автомобили от и за граничния пункт.

„Със стартирането на дейностите днес, в рамките на 40 дни ще имаме обновено, разширено и въведено в експлоатация съоръжение. За целта е подписан договор с ДЗЗД „ЗМБГ Констракшън" за изготвяне на проект за изграждане на временно трасе с тръбен водосток през р. Ябланица от страна на вток на съществуващия мост, съгласуван с Басейнова дирекция „Дунавски район". Временното трасе, което беше изградено не може да издържи особено високи натоварвания продължително време. Трафикът се провежда еднопосочно, регулиран съгласно временна организация  на движението. Проектът на основното съоръжение е за ремонт, и при него са взети предвид изискванията за безопасност на пътните превозни средства и влагането на ограничителни системи по БДС – EN 13-17. Направени са уширенията в кривите при ремонта, каквото е изискването на Наредбата за проектиране на пътищата в Република България. Направена е проверка и за земетръс, защото районът е с висока сеизмичност и ремонтираното съоръжение трябва да отговаря на тези изисквания.", заяви Ирена Соколова.

Инж. Ясен Ишев, част от Строителния надзор уточни, че мостът е строен преди 80 години и е изграден да издържа различни натоварвания. По думите му, проектът се изпълнява от една от най-добрите проектантски фирми у нас, и са взети всички мерки съоръжението да отговаря на съвременните изисквания на нормативната база. За да се запази старата конструкция, защото всичко е изградено върху нея, тя е торкретирана.

Припомняме, преди две години, на 8 ноември 2017 г., гондола със сръбска регистрация, преминавайки по трасето, и в следствие на хлъзгава настилка, претърпя ПТП и разруши частично мантинелите, които са от каменна зидария. Мостът над река Ябланица е строен през 1933 г. Разрушените му перипети не позволиха възможността през него да се осъществява движение в двете посоки и изграден съществуващия обходен маршрут. На място контрол осъществяваше и постоянен пост на гранично-пропускателен патрул.

През месец юни 2018 г. стартира Междуведомствена комисия от специалисти се произнесе с акт, въз основа на който се извършиха неотложни ремонтни дейности в спешен и авариен порядък до определен етап.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени