Стартът на тол системата се отлага с месец

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 151 | Брой коментари 0
07:39 27.02.2020

Стартът на тол системата се отлага за 27 март. Това стана ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов ,министъра на финансите Владислав Горанов, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с превозвачите в Министерския съвет вчера.

Дотогава превозвачите трябва да се сдобият с GPS устройства които да измерват изминатите километри и съответно да се платят.

Превозвачите обясниха на премиера , че едва тези дни са получили проектодоговори от фирмите, които са доставчици на данни. Те казаха на премиера Борисов, че искат цена за услугата и за бордовите устройства в камионите и автобусите 15,90 лева на месец и фактически те имат няколко дни до старта на тола, за да си доставят бордови устройства, които отчитат и предават изминатото разстояние. И попитаха защо тогава държавата им плаща 7% от приходите. Премиерът се изненада и припомни, че се били разбрали устройствата да са безплатни.

Премиерът зададе въпрос на превозвачите 25 дни стигат ли да монтират тези устройства. Те отговориха, че са получили договори със срок на доставка 20 дни. Така се избистри срокът до 27 март, който беше приет от превозвачите .

След това премиерът се обърна към министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и заместника й Николай Нанков с думите да се оправят в рамките на тези 7% . Той беше раздразнен и гневно каза, че в деня в който е излязъл докладът на европейската комисия и България там е оценена като финансово и икономически стабилна и по-дисциплинирана от Германия и че по макроиконимически показания сме най-добрите да го занимават сега с някакви дреболии за 2,3,5 лева.

„ Или се оправяте, или не тръгва тол системата”, коментира Борисов.

По-рано вчера превозвачите проведоха среща с члена на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов. Недоволството им заради неуредиците с новото таксуване доведе до заплахи за спиране на автобусни превози в страната от 1 март .Според Асенов информационната система има възможност да обработи до 250 хил. маршрутни карти на ден

при положение че до момента никога не са продавани повече от 110 хил. винетки за товарни автомобили и автобуси за 24 часа./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени