mycomputer.BG

Спецпрокуратурата: С водната криза в Перник Нено Димов е причинил щети за почти 2 млн. лв.

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 809 | Брой коментари 0

сн.архив
15:30 29.07.2021

Специализираната прокуратура е повдигнала още едно обвинение срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов. Той е обвиняем за умишлена безстопанственост заради това, че не е упражнил правомощията си по стопанисване и опазване на водния ресурс в Перник. Бившият министър на околната среда и водите е причинил щети за почти 2 млн. лв. Това обявиха от специализираното обвинение на брифинг

Към наказателна отговорност е привлечена и Севделина Ковачева, която по това време временно изпълнявала длъжността кмет на Община Перник. 

„Налице са 7 влезли в сила присъди, касаещи корупция по високите етажи на властта. Важно е да се знае, че предадените на съд 38 души за извършени от тях корупционни престъпления са причинили щети в размер над 2,5 млн. Метафорично казано 39-ото лице, по отношение на което прокуратурата внесе обвинителен акт, е конкретният повод на днешното изявление. Касае се за бивш министър на околната среда и водите. Казусът е от изключителна важност, защото засяга голям кръг от хора, тъй като събитието, наречено „медийна водна криза”, се отрази лошо на много български граждани”, коментира ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Бих искал да ви представя факти относно съставения обвинителен акт, с който са предадени на съд две длъжностни лица. Единият, към датата на извършване на престъплението, е бил министър на околната среда и водите, а вторият е бил временно кмет на Община Перник. Досъдебното производство е образувано на 20.12.2019 г. За един кратък период разследването е приключено. Изготвен е обвинителен акт, с който е предаден министърът на околната среда и водите за умишлена безстопанственост. Той като министър е имал задължения по управление, стопанисване и опазване на водния ресурс, който се е намирал в комплексните и значими язовири, какъвто е и язовир „Студена”. В качеството си на министър същия е утвърждавал ежемесечни режимни графици, с които е следвало да даде приоритет на водоизползването за питейно-битови нужди пред това за промишлени. Въпреки наличната информация в Министерството на околната среда и водите, която е била, че водният ресурс в „Студена” намалява, министърът е дал приоритет на ползването на вода за промишлени нужди. Спецпрокуратурата стича, че са нанесени щети, а именно разпиляване на публична държавна собственост. Водите, които са се намирали във водохранилището на язовира, са били в размер малко над 1 милион кубични метра вода. Равностойността на тази вода се равнява на мако над милион и 900 лв.”, каза говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев.

От обвинението уточниха, че периодът на извършване на престъплението е от април 2019 г. до ноември 2019 г. Според Специализираната прокуратура става въпрос за престъпление с особена тежест, тъй като язовирът е достигнал критични нива.

От своя страна бившият временен кмет Ковачева ще бъде съдена за корупционно престъпление, защото не е обявила навреме режим на водата в Перник, въпреки че е имало информация в общината за силно занижен воден ресурс.

В хода на разследването на водната криза в Перник са разпитани общо 156 свидетели. Обработено е огромно количество документация. Извършена е деветорна комплексна съдебно-техническа експертиза, направените са огледи на язовир „Студена“ и прилежащите му канали и деривации, както и геодезически замервания на язовирните съоръжения, съобщиха още от Спецпрокуратурата.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото./НОВА

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени