Специалисти след истерията Момо: Дигитално децата са по-грамотни от родителите

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 596 | Брой коментари 0
09:44 08.03.2019

Има ли нова заплаха за децата ни в дигиталното пространството? Кой стои зад поредния страшен онлайн образ и с каква цел? Седмица след медийния шум около поредната интернет сензация Момо и година след като за първи път се заговори по темата, събрахме мненията на деца и експерти.

 Сензацията Момо не е нова и се появява още през 2018 г., първоначално в държави от Северна и Южна Америка, а малко по-късно и в Европа. Според родните експерти в Момо няма нищо реално притеснително, а самите родители и медии преекспонират информацията.

В действителност, допреди дни темата за Момо беше в центъра на новините във Великобритания и редица други европейски държави. Редакторът на „Гардиан“ Джим Уотърсън написа, че „новинарското отразяване на Момо е накарало училищни и полицейски власти да предупреждават за предполагаемия риск от предизвикателството Момо, което от своя страна е произвело още повече новинарски материали по темата.“

 „Анатомията на една измама“ бе заглавието на материал за предизвикателството Момо на ВВС. Британската медия даде за пример няколко вестникарски статии, според които Момо се свързва със смъртта на 130 тийнейджъри в Русия. Публикациите обаче не са потвърдени от местните институции.

Сайтът за проверка на факти „Сноуп“ посочи редица описвани в медиите случаи, при които няма реални доказателства някой да е осъществил връзка с Момо. Доказателство за лавинообразното тиражиране на фалшивата новина стана и предупреждение от майка от Уестхоутън, което предизвика масови публикации във Великобритания. По-късно жената призна обаче, че синът й никога не е общувал с Момо, а просто някои деца в училище му казали да види онлайн предизвикателството.

 Според Георги Апостолов от българския Център за безопасен интернет в голяма степен преувеличената реакция на родителите по темата "Момо" се корени в гузната им съвест заради липсата на повече време с децата им: "Чисто медийна шумотевица, сензация за привличане на вниманието. Лошото в цялата история е, че това предизвиква тежка паника, както беше в историята със Синия кит, главно в родителите. Защото нашите наблюдения са, че децата и тийнейджърите общо взето трудно вярват на това нещо. Ние следим няколко такива групи във Фейсбук, чиито членове са главно тийнейджъри и по-малки деца. Една от групите, която е 330 000 членове, някое от децата беше пуснало изображението на страшилището Момо и отдолу стотици коментари, 99% от които бяха "Стига глупости", "Това е старо". Децата знаеха още през лятото на миналата година. И се оказва странната ситуация, че ние разчитаме родителите да водят децата и да им развиват дигитално-медийната грамотност и умения, а в такива ситуации децата се оказват по-грамотни от родителите си"./Дарик

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени