Спас Русев и магията "Левски": от бръснарницата в Перник до неизпълнените цели

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 445 | Брой коментари 0
08:31 11.02.2019

Десетина секунди. Точно толкова бяха нужни на неизвестния за широката публика Спас Русев да спечели симпатиите на привържениците на "Левски". Той се появи пред тях по време на общото събрание на клуба на 30 август 2016 г., когато получи безвъзмездно акциите от предишните собственици - Иво Тонев, приближения до депутата от ДПС Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов и Николай Иванов.

"Благодаря на предишните собственици, че не допуснаха клубът да бъде спасяван от провинцията", започна той още в началото на десетминутната си реч, като направи явна препратка към събитията след фалита на ПФК ЦСКА АД и участието на "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе) в сложния процес около създаването на "ЦСКА-София".

След това той няколко пъти акцентира върху това, че за него "Левски" е магия и обич.

Две години и половина по-късно Русев очаква раздялата си с клуба. За 6 март е насрочено общо събрание, на което трябва да бъде утвърдена поредната голяма промяна при сините с идването на нов собственик. Самият Русев потвърди, че става дума за бизнесмена Васил Божков.

За времето си в клуба Русев говори рядко, но поглед назад показва какви намерения е заявил, какво е обещал и как думите му са се променяли.

Спомен за бръснарницата в Перник

След закачката с ЦСКА словото на Русев пред членовете на общото събрание в края на август 2016 г. продължи с думите: "Първият ми съзнателен спомен за синята фланелка ме връща назад във времето в една бръснарница на главната улица в Перник. Забравете социалните мрежи днес. Това беше истинската социална мрежа тогава. Всичко се споделяше първо там - успехите и неволите, щастливите и тъжните мигове, кой къде отива да работи, с коя дама се е залюбил. Но най-вече - какво се случва на т. нар. зелен килим, както обичаха да казват в ония години спортните коментатори."

"Синята фланелка беше някакъв особен символ на принадлежност към свобода, принадлежност към кауза. Забележете - свобода и кауза. Когато имаш тези две неща, винаги после идва красивият футбол. А "Левски" беше това - свобода, кауза и футболни вълнения", продължи Русев. В изказването си вече новият собственик на клуба заяви, че занапред ще говори рядко и няма да се бърка в работата на треньорите.

Два дни по-късно Русев посети "Георги Аспарухов" и се запозна отблизо с клуба. "Трябва да върнем магията на стадиона. Това е ключът - връщането на магията ще върне публиката. В историята, с която "Левски" е съществувал, всичко, без да си шампион, се отчита за провал. Това трябва да бъде нашата амбиция. Не от утре, не от вдругиден. "Левски" трябва да стане шампион сега."

Тогава той посочи като други цели до идването на 2017 г. да бъде построена козирка на сектор А и поставяне на съвременно табло, на което да се показват головете и хубавите отигравания.

При появата си на стадиона на 1 септември 2016 г. Русев каза още: "Аз съм амбициозен човек. За първи път влизам в нещо, което е толкова обществено и толкова ще бъде изложено пред очите на обществеността, че аз нямам друг избор освен да успея. Иначе ако не успея да тук, рискувам да руинвам цялата си репутация, каквато и да е тя, съхранявана през тези 62 години".Вместо с козирка и табло новата година започна с проблеми. В края на февруари 2017 г. Русев използва напрежение с привържениците в опит да си тръгне от клуба. Тогава той заяви, че "Левски" практически е във фалит.

"Днес, 22 февруари, съм принуден да се оттегля от професионален футболен клуб "Левски", превръщайки се в третия пореден собственик от най-новата история на клуба, който прави това под натиск на т. нар. фенове. Това не са почтените почитатели на отбора, заради които футболът съществува. Оттеглям се под натиска на онези, заради които няма почтени почитатели", заяви Русев в обръщение пред сайта на клуба. И посочи, че "атмосферата около клуба е токсична и злонамерена".

"Когато станах собственик на "Левски", заявих, че работата за отбора е кауза за мен. Влязох в клуба с най-искрените намерения "Левски" да е успешен клуб. След направения одит на Ernst & Young се оказа, че "Левски" е практически във фалит. Мой приоритет стана съществуването на клуба - погасяване на задължения, стабилизиране на финансовото положение, внасяне на необходимото спокойствие у играчите и треньорския щаб", продължи Русев.

Спас Русев изтъкна при идването си начело на клуба, че от дете е закърмен с идеята "Левски"

След напрегнати седмици той все пак остана в клуба. По време на управлението му "Левски" имаше моменти на възходи и спадове, но не постигна никакви спортни успехи.

Стигна се до момента, в който Русев е на крачка да си тръгне. И той обясни защо.

"Ако трябва да оприлича с нещо моето участие в "Левски", то ми напомня на романа "Вечер във Византия" на Ъруин Шоу за онези две седмици в Кан, където всичко изглежда супербляскаво, но всъщност не е. Мисля, че за мен "Левски" е много повече романтична мечта, отколкото бизнес перспектива, а това след първоначалната еуфория не е здравословно, защото аз съм преди всичко бизнес човек", каза Русев в интервю за "Капитал".

Собственикът на клуба посочи, че от идването си в "Левски" е опитвал да привлече Васил Божков при сините. "Много би ми се искало Васил Божков да е следващият голям акционер. И в интерес на истината, смятам, че и той може да го потвърди. От ден първи, откакто съм в "Левски", аз съм го канил и съм го убеждавал той да влезе в клуба. Аз се познавам добре с него и това е един процес, който продължи близо две години и половина. За да бъде той убеден от самия себе си. Едно решение е съвкупност от много елементи и факти. Надявам се, че той е узрял и ще помогне. Ние сме разговаряли за това какво трябва да се направи, така че клубът да бъде не само финансово стабилен, но и да има надграждане", заяви Русев в интервю за "Нова телевизия".

И добави: "Зная, че за престоя ми в "Левски" може би, а и със сигурност не съм бил перфектният председател на Надзорния съвет, но, повярвайте ми, аз съм правил всичко възможно да дам всичко от себе си. Много трудно се излиза с позитивен имидж". Русев добави, че се надява да не бъде запомнен с лошо./Дневник бг

 

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени