mycomputer.BG

Социолози: Атаки на личностно ниво – зад тях еднакви обещания

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 297 | Брой коментари 0
15:28 03.10.2019

Видно е, че Борисов ще направи всичко възможно да изкара пълен мандат. Освен сериозни форсмажорни обстоятелства не смятам, че ще има предсрочни избори. Това заяви в студиото на БНТ Евелина Славкова от социологическа агенция "Тренд".

На противоположното мнение е социологът и шеф на агенция "Медиана" Кольо Колев. По думите му до края на годината няма да има предсрочни избори, но вероятно догодина може да се стигне до подобна стъпка.

Двамата коментираха предизборната кампания за предстоящите местни избори на 27 октомври. Според Славкова предизборните кампании отдавна не започват месец преди изборния ден, а по-рано със спекулации кои ще са кандидатите.

За Кольо Колев от "Медиана" сегашната кампания е своеобразно продължение от европейските избори - очакваше се да се види дали ще има спад в доверието към ГЕРБ. Като всяка кампания за местни избори и тази ще бъде по-мръсна. Те са мажоритарни избори. Атаките са предимно на личностно ниво. Нормално е да има мръсна кампания, това действа пречистващо, смята Колев.

По думите на Евелина Славкова, която се позовава на тяхно изследване, в тези избори личността е ключова, важна е за населеното място.

Българите нямат против млади хора да бъдат кметове в техните населени места, допълни тя, позовавайки се на изследване.

Тя отчита, че победата в София е символ, но избори има в цялата страна и призова да обърнем внимание какво се случва в страната.

"Интриги ще има и в Пловдив, и в Плевен. Там има независим кандидат, който спечели изборите с подкрепата на Реформаторския блок. Ще видим ще се стигне ли до балотаж и в Русе. Има още много места, където ще има интрига", заяви тя.

Според нея двете основни партии (ГЕРБ и БСП) са в добра кондиция.

На противоположното мнение е Кольо Колев. За него двете основни политически партии не са в добра кондиция и доказателство за това са резултатите от европейските избори. Очакваните гласове на участниците в изборите са смешни стойности на фона на предишни избори. "Всички политически партии са в лоша кондиция, до голяма степен са загубили доверието на огромна маса от избирателите, това не е само в България", каза Колев.

Партиите се опитват да лансират кандидата. Нито Фандъкова, нито Манолова могат да победят само с подкрепа на БСП и ГЕРБ. Въпросът ще се реши от партийните централи. Ако ГЕРБ загуби София, това ще бъде сериозен удар, но не е краят на властта. При БСП залогът също е много висок, допълни той.

Според Славкова БСП тръгват с нисък старт, нямат нито един кмет на областен град. При тях всяко място ще бъде отчетено като победа. Има разлика с предишните местни избори, потвърди и тя.

В коментар за поведението на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров, който направи скандал в студиото на предаването "Референдум", Кольо Колев заяви: "Този път силно ме учуди, дори да е игра, да е психодрама - мина границите. Въпросът е в голяма степен до доверието, излъчването на човека дали ще работи на полза роду".

Относно писаните програми на партиите Славкова заяви: "Всяка една програма е цветя и рози - те обещават идентични неща, написани по различен начин. Личностите са важни, там, къдто партиите са заложили не на правилните избори, ще бъде сложно."/ news.bg

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени