Социалните мрежи и телевизията увеличават симптомите на депресия при подрастващите

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 17.07.2019 | Прочитания 369 | Брой коментари 0
15:07 17.07.2019

Тийнейджърите, които прекарват твърде много време в социалните мрежи или гледат твърде много телевизия, са по-депресирани в сравнение с техните връстници, които го правят по-малко, и тези две дейности увеличават симптомите на депресия при подрастващите повече от всяка друга дейност, която тийнейджърите правят на компютър или интернет, е изводът на неотдавнашно проучване.

Като част от проучването за измерване на времето пред екрана на подрастващите, група учени от Канада анализира данни, получени в продължение на 4 години, използвайки годишно проучване на група от ученици на възраст между 12 и 16 години от 31 училища в района на Монреал.

Общо 3 826 подрастващи, от които 1798 бяха момичета, бяха помолени да проследят времето, прекарано в социалните медии и пред телевизорите, както и времето, прекарано с компютри и видео игри. Те също бяха помолени да класират нивата на самота, безнадеждност, тъга и т.н. - три от седемте известни симптоми на депресия.

Проучването показа, че за всеки час, прекаран в използване на социални мрежи, депресивните симптоми се увеличават при тийнейджърите през същата година, което съответства на увеличение от 0.64 единици.

Причината за повишаване на симптомите се дължи на по-ниско самочувствие и чувство за неадекватност. Постоянното споделяне в социални мрежови платформи като Инстаграм подтиква младите хора да се сравняват с други, в крайна сметка ги кара да се чувстват зле, заключи проучването.

Професор Патриша Конрод, която ръководи изследователската група, заяви, че времето, прекарано в социалните мрежи, е по-вредно от други дейности, свързани с компютъра, и увеличава вероятността от причиняване на депресия.

Изследването, публикувано в списанието JAMA Pediatrics, също предполага, че видеоигрите не водят до депресия при тийнейджърите, тъй като те позволяват на младите хора да общуват помежду си, докато играят игри.

Елрой Боърс, друг изследовател, работещ в проучването, описва ефекта на видеоигрите върху младите хора като "приятна развлекателна дейност", добавяйки, че резултатът от проучването е "изненадващ"./Канал 3

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени