Социалистите от Пернишко: Да се организира обсъждане на програмите по българска история и литература

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 271 | Брой коментари 0
15:38 29.01.2018

Областният съвет на БСП – Перник категорично настоява българското правителство да изтегли новата програма по История и цивилизация за Х клас., това се казва в позиция на социалистите, разпространена до медиите. В нея се казва още: „Настояваме да се организира обществено обсъждане на програмите по българска история и българска литература, разработени за училищата. Настояваме за оставката на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, който носи основната вина за приемането и одобряването на програмата по История и цивилизация за Х клас. Тя изопачава националната ни история, зачерква антифашистката борба в България и съдейства за реабилитирането на фашизма. В същото време в учебниците пише, че българският народ е спасил еврейското население. Спасил го е от какво? След като ги няма антиеврейските закони, Закона за защита на държавата, убитите без съд и присъда хиляди български граждани само заради прогресивните им идеи, няма ги убийството на Гео Милев, Сергей Румянцев, Йосев Хербст, Христо Ясенов, разстрела на Вапцаров, няма ги партизаните, децата-ястребинчета, изгорените домове, няма победа на Червената армия над нацизма. Няма нито една дума за присъединяването на България към фашистката коалиция с активната роля на Богдан Филов и Борис ІІІ. Изчезнаха Холокоста и концентрационните лагери.

Днес пропагандата срещу периода на социалистическото минало на България постигна своята цел – в учебниците по история на България за X клас вече ще се учи за „комунизъм”. Не случайно терминът е в кавички, защото е исторически неправилен. Има научно понятие за периода 1944 – 1989 г., формулирано от хора, които наистина изследват периода, а не играят ролята на политически цензори, и то е – държавен социализъм от съветски тип.

Лъжа е, че за първи път децата ще учат за социалистическа България. Периодът на социализма се изучава в българското училище от 1996 г. до ден днешен непрекъснато, при това на три равнища – в началното обучение, в прогимназията и в гимназията. Въпросът е, че днес, под чужда диктовка, не са споменати нито социално – икономическото развитие на страната ни от 1944 – 1989 г., нито постиженията в спорта, в културата, в образованието, фактът, че България беше космическа държава, няма и ред за нулевата безработица, за мира и сигурността, за производството и стандарта на живот. Това е шамар срещу историческата истина.

 Ние, социалистите от Перник, Радомир, Брезник,Трън,Земен и Ковачевци  сме категорични, че заиграването с българската история, забравянето и заличаването на големи, важни исторически събития ни разделя не само като общество, но и от фундаменталните ценности на Европейския съюз, които кабинета на Бойко Борисов и неговите народни представители твърдят , че защитават. Очевидно е, обаче, че не е така!”

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени