Социален стаж с АИЕСЕК

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 768 | Брой коментари 0
10:39 12.06.2013

Представи се накратко?

Казвам се Николай Неков и съм 2-ри курс в УНСС направлене „Икономика и бизнес“. Занимавам се с разнообразни неща като фотография, младежки дейности и обожавам да пътувам.

Как реши да се присъединиш към AIESEC?

Още преди да стана студент, бях добре запознат с дейността на организацията от различни национални младежки срещи и конференции.  Възможностите, които  AIESEC  предлага, не ми оставиха нито минутка съмнение дали искам да стана част от нея. Следователно, още с влизането си в УНСС кандидатствах за членство в организацията. За голям мой късмет бях приет още с първия си опит.

 Към кой екип се присъедини и какво получи от него като опит, какви качества разви той в теб?

Първо се присъединих в екип „Външни връзки“. В него научих доста неща. Най – вече фактът, че за да пожънеш добри резултати, трябва добре да поработиш преди това. В противен случай              най-вероятно резултатите ще се забавят доста, а дори не е сигурно, че ще се появят.

Какво те подтикна да заминеш на доброволчески стаж и защо точно в Индонезия?

Отдавна имах желание да замина на стаж с AIESEC. Просто защото съм доста добре запознат с програмата и невероятната възможност, която предлага. Беше просто въпрос на време да се реша да замина на стаж. След поредица благоприятни обстоятелства началото на декември реших най- сетне и аз да замина на стаж. След кратко проучване на всички възможности (които бяха стотици) реших, че е най-добре да заложа на по-екзотична дестинация. Главно поради факта, че в Европа донякъде държавите си приличат и не се наблюдават големи различия. Избрах Индонезия поради няколко причини. Основните от тях са – невероятна култура, липса на ваксини, евтин стандарт на живот и далеч не на последно място невероятно красива природа. След като се запознах и с човек от УНСС, който вече е бил там и накратко разказа за приказката, която е преживял там, не беше трудно да взема крайното решение да замина.

В какво се изразяваха твоите задачи по време на стажа?

Стажът, който избрах, беше доста разнообразен и различен от повечето. Освен преподаването на английски на децата, имахме много други интересни инициативи.  Посетихме няколко ферми и като цяло ни запознаха със земеделието и животновъдството в тяхната страна. Имахме доста възможности за пътуване предвид свободното време. Постарах се да запълня почти всеки един от дните си с нещо интересно, а когато се събираха повече от един ден,  пътувах  до малко по далечна дестинация.

Какво научи по време  на престоя си в Индонезия?

В Индонезия научих много. За жалост имам чувството, че все още не съм осмислил всичко, което съм научил. Някои от нещата просто са се запаметили в съзнанието ми и с течение на времето ги осъзнавам малко по малко.  Все пак мога да акцентирам върху най-главните неща. Доброта, гостоприемство и търпението. Това бяха нещата, които през цялото време ме караха да се замислям, защо в България толкова контрастно се различаваме от тази част на света. Опитвам се донякъде да прилагам наученото там.  Добротата лежи в основата на много проблеми…   или по-скоро липсата им.  Мисля, че отключването на добротата в сърцата на всички българи е ключът към едно по-благоприятно и щастливо бъдеще за България.

С какви чувства и спомени се върна в България?

Разнообразни като нюансите, описващи силуета на дъгата. Беше ми нужна поне седмица, за да се климатизирам  физически и психически и да се върна към стария си (нов) начин на живот. Определено цялото преживяване ми подейства адски зареждащо – на първо място. Освен това видях много неща от различен ъгъл, което мисля, че ще ми е от полза през остатъка от живота ми. Опознаването на една толкова разнообразна култура те дарява с различни плодове, повечето, от които са доста сладки. Намерих много неща, за които и днес мечтая да срещна отново. Следователно тези мечти може би свързани със следващото посещение на подобно място. Някак след приключението си по-ясно свързвам мечтите с реалността. Сега знам колко близо е всеки от нас до реализиране на някои от мечтите си, стига да ги поиска наистина и да има смелостта да скочи от толкова високо.

Ако  имаш възможност би ли заминал отново?

Може би с отговора на предния въпрос до голяма степен отговарям и на този. Надявам се скоро да имам възможността и ако не тази, то догодина да замина отново на подобен стаж. Този път с мен най-вероятно ще взема и някой приятел, предвид повишената заинтересованост, след като имаха възможност обстойно да се запознаят с невероятното преживяване, през което преминах. Мисля че, всеки трябва да се опитва максимално да следва мечтите си и ако обича да пътува и опознава нови прекрасни места просто да го прави, без да си търси оправдание да се лишава от това.

Какво ще кажеш на студентите, които се колебаят да предприемат тази стъпка, а и какво би казал на тези, които за първи път чуват за стажантската програма?

Има избори, които цял живот се чудим  дали да направи. В следствие на решенията, които вземаме  се подрежда и остатъка от живота ни. Причините, обаче да пропуснеш възможност като тази със сигурност са в пъти по-малко от причините да не го направиш и просто да го отложиш за неясен период в бъдещето.  Дори да сме уверени, че искаме да го направим някога, вероятността да го направим, ако го отложим спада многократно.
Действайте сега! Избягайте от скучното ежедневие, еднообразния живот или дори прекаленото напрежение. Потопете се в океана от красиви моменти, в които AIESEC  Ви дава възможност да поплувате на воля.

Повече информация на: http://www.aiesec-unwe.net/

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени