mycomputer.BG

Соларна лаборатория ще бъде открита в бившия минен техникум в Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 411 | Брой коментари 0

сн. „Грийнпийс"
08:27 22.09.2021

На 27 септември в ПГЕМП „Христо Ботев" ще бъде открита соларна лаборатория. Лабораторията ще е достъпна за всички ученици от специалност „Топлотехника" на гимназията. В нея те ще се обучават на производство на топлинна енергия от слънцето за целите на битовото и промишленото топлоснабдяване. Соларната лаборатория е изградена по инициатива на „Грийнпийс" – България. Целта е да се разшири редовната учебна програма със съвременни и екологични технологии.

Лаборията разполага с най-модерно оборудване за използване на слънчевата светлина и преобразуването ѝ в топлинна енергия чрез няколко различни технологии. Всички процеси ще бъдат наблюдавани от учениците и впоследствие управлявани от тях по време на практическите упражнения. Така младежите в специалност „Топлотехника" ще придобият нови знания и умения за работа с един от най-ценните възобновяеми източници на енергия – Слънцето. Със своето средногодишно количество на слънчево греене от 2150 часа България се нарежда сред най-благодатните държави в Централна и Източна Европа за развитието на фотоволтаичните технологии.

Слънчевата енергия е ключов фактор за трансформацията на енергийната система и прехода от изкопаеми горива към 100% възобновяеми източници за производство на електричество, отопление, охлаждане, както и в транспорта. Тази промяна е заложена в заявените намерения на Европейския съюз за намаляване на количеството парникови газове с най-малко 55% до 2030 г., както и в съдържанието на Парижкото споразумение за климата, обявено през 2015 г. и подкрепено от почти всички държави по света.

На откриването са поканени вицепремиерът Атанас Пеканов, Министерствата на образованието и енергетиката, Областната администрация – Перник, Регионалното управление на образованието – Перник, кметът на града Станислав Владимиров, сдружение „Дишай, Перник".

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени