Слушането на музика по време на сън подобрява паметта

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 575 | Брой коментари 0
14:22 26.05.2013

Слушането на бавна и спокойна музика по време на сън допринася значително за подобряването на паметта, смятат германски изследователи, цитирани от в. “Daily Mail”.

За да стигнат до това заключение, специалистите от Тюбингенския университет провели експеримент с участието на 11 доброволци. Преди да заспят, всички те трябвало да прочетат и запомнят определени думи.

След това, когато вече били заспали, едната половина от участниците в експеримента слушали спокойна музика, чийто ритъм е в синхрон с бавните трептения на мозъка по време на фазата на дълбок сън, а останалите не слушали нищо. След като се събудили се събудили, доброволците трябвало да си припомнят прочетените предната вечер думи.

Оказало се, че тези, които били изложени на бавна и спокойна музика по време на съня си, се справили много по-добре със задачата от останалите. Тяхната памет била по-силна и те с лекота си припомняли въпросните думи.

Учените смятат, че откритието им може да се използва от всеки, желаещ да запаметява по-лесно поетата през деня информация. Нещо повече – специалистите са на мнението, че слушането на бавна музика допринася също за по-спокоен и по-пълноценен сън.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени