Сливането на екоинспекциите за София и Перник няма да промени нищо

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 134 | Брой коментари 0
07:19 15.06.2020

Сливането на регионалните екоинспекции за София и Перник няма да промени нищо, освен че двама души няма да бъдат директори. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на депутатско питане в рамките на парламентарния контрол.

Въпросът беше свързан с повторното подлагане на обществено обсъждане на промяната в Правилника за устройството и дейността на регионалните инспекции по околната среда и водите. Първото публикуване на сайта за обществено обсъждане е от 23 март, а второто - от 20 май.

"Сливам ги двете, те ще си останат в Перник, ще си проверяват Перник, както досега. Нищо не се променя, освен че двама души няма да бъдат директори, ще се наложи да си сменят визитните картички", каза министърът, допълвайки, че този въпрос му се поставя от трибуната за шести път, а е питан по темата и в парламентарната ресорна комисия.

Общата численост на служителите в регионалната екоинскепция, отговаряща за София, е 46 души. Тя е недостатъчна, за да се гарантира ефективност, подчерта Димитров. Той уточни, че в териториалния обхват на РИОСВ-Перник са областите Перник и Кюстендил, а общият персонал на инспекцията е 29 души.

По преценка на министъра, така действащите две структури очевидно не са ефективни при многото възникнали нови задачи. Причината за сливането е оптимизацията на превантивната дейност на РИОСВ-София и обезпечаване на контролната дейност на двете инспекции. Екоминистърът констатира, че областите в страната не съвпадат с броя на регионалните инспекции.

Повторно обявяване на процедура за обществени консултации се е наложило, защото първоначалното провеждане е било по време на извънредното положение. Поради желанието за максимална откритост на административния акт е решено той да бъде подложен на повторно допитване до обществеността.

Димитров изтъкна, че е ползвал за пример правилник от 2004 г., със структура не от 16, а от 14 инспекции. "Тази успешна структура е прилагана три години, аз я копирам от БСП", аргументира се той./ banker.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени