mycomputer.BG

След коронавируса ще летим като космонавти в прозрачни „полускафандри“

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 295 | Брой коментари 0
08:43 23.04.2020

В момента според официалната статистика повече от две трети от самолетите за пътнически превози са приземени, но надеждата на хората по света са небесата да не останат дълго пусти.

Тоест до два – три месеца да полетим отново на воля, както го правехме само допреди два – три месеца, може би и за да забравим колкото се може по-бързо убийствения кошмар, наречен коронавирус. Като в същото време спазваме всички онези изисквания, които няма да му позволят да се върне сред нас „на бял кон“, нито пък някаква негова нова издънка да ни направи в бъдеще пак жалки, уязвими и беззащитни като пеленачета.

Естествено през тези дни авиокомпаниите обмислят трескаво решения за такава изолация на пасажерите на борда на самолетите, която да намали до възможния минимум преките контакти между тях и най-вече „обмена“ на издишван въздух. Ако се вярва на италианските медии, според водещите в Америка и Европа специалисти по вътрешно обзавеждане на въздушни возилла, най-рационални засега са предложенията на фирмата за производство на самолетни кресла от намиращия се южно от Рим град Латина – „Авиоинтериорс“. Тя предлага две решения, в които за санитарните и авиационните власти съчетанието между изискванията срещу разпространението на заразата/разстояние, нулев обмен на ерозоли и т.н./ и площта за един пътник в самолета е най-оптимална.

Конструктурите и дизайнерите на „Авиоинтериорс“ са кръстили първото си решение “Glassafe” и то се заключава в поставянето на изолиращи прозрачни стени между седалките, които лесно се монтират и демонтират без да се променя досегашната конфигурация на седалките. При това те са много евтини, но освен всичко друго, тези „бариери“, за чието производство като материал най-добър е плексигласът, могат брзо да се дезинфекцират и почиствт. Но прозрачните стени имат и един недостатък – те не спират съвсем „обмен“ на издишван въздух, който може да прониква между креслата в зоната на техните странични облегалки.

Този проблем се избягва при второто решение, наречено „Janus” на името на двуликия римски бог Янус. Просто защото при него седалките се обръщат и стават и те „двулики“. Всъщност обърнато е едното кресло, средното в редицата от три кресла, докато тези до прозореца и до коридора остават в посоката на движение. Като и трите са изолирани с по-големи и всеобхватни пластмасови стени, които наподобяват малка клетка с отвор само отпред и съответно изолацията е наистина добра. Но за съжаление и те имат недостатък – изискват малко повече пространство, което ще доведе до намаляване на броя на пасажерите и от там – до поскъпване на билетите.

Но засега няма авиокомпания, която да е казала ясно как ще обзаведе самолетите си за времето след коронавируса, но едно е ясно – ще летим почти като космонавти – в „полускафандри“./Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени