Lotus homes

След Гергьовден ще се решава кои ограничения ще останат и след извънредното положение

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 546 | Брой коментари 0
08:32 30.04.2020

Извънредното положение заради коронавируса в България все пак ще продължи до 13 май въпреки декларираното от премиера Бойко Борисов желание да падне по-рано. След това формално ще бъде отменено, но ограниченията, въведени с цел да се спре разпространението на заразата, ще продължат да важат, след като парламентът ги направи легитимни чрез друг закон.

За този анонсиран от премиера Бойко Борисов вариант се готвят управляващите, макар и епидемиологичната обстановка да не се е подобрила, а напротив - в последните ежедневно у нас се регистрират средно по 30-40 нови случая на коронавирус. Решението се очаква да бъде взето от парламента след предстоящите празници - Деня на труда на 1 май и Гергьовден на 6 май. Дотогава ще продължава и обсъждането кои мерки биха могли да се смекчат. Засега управляващите нямат крайно решение докога ще останат затворени заведенията и големите търговски обекти, които спряха работа в средата на март. Учениците пък няма да се върнат в клас до края на учебната година с изключение на седмокласниците и зрелостниците, които ще се явят в училищата, но само за да положат изпитите си.

Два месеца след въвеждането му на 13 март за ново удължаване на извънредното положение не се мисли, потвърдиха източници от управляващата партия. По неофициална информация една от причините е да бъдат обезсилени критиките от страна на опозицията, че премиерът Бойко Борисов управлява еднолично и понеже няма план за изход от кризата, налага силови мерки.

Освен това при отмяна на извънредното положение парламентът трябва да започне работа, а депутатите, министър-председателят, министрите и политическите им кабинети да започнат да получават заплати. От 1 април те останаха без възнаграждение по предложение на ГЕРБ, като беше съобщено, че парите ще бъдат насочвани за борба с коронавируса. Стигна се до ситуацията и главният здравен инспектор, който е член на националния оперативен щаб срещу болестта, да остане без заплата, тъй като е член на политическия кабинет на здравния министър.

Кои мерки докога ще останат в сила все още не се знае. В началото на следващата седмица министерствата трябва да направят предложения кои мерки да останат,

но за разхлабването на ограниченията ще се иска мнението и на националния оперативен щаб срещу коронавируса. Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски вече неколкократно подчерта, че всяко смекчаване ще "струва" нови болни и трябва да е добре премерено, за да бъде одобрено от него и колегите му. Така набързо беше забравена лансираната в събота от премиера идея къщите за гости и малките хотели да заработят, ако приемат гости, които остават в изолация.

Според представители на управляващите партии, с които "Дневник" разговаря, след извънредното положение вероятно ще се запазят голяма част от ограниченията. Очаква се да останат останат задължителни:

- носенето на маски

- забраната за събиране на много хора на едно място

- ограниченията за придвижване и за работа на някои обекти

- икономическите мерки, сред които и схемата 60/40, която засега е с валидност до три месеца от одобряването на кандидата

Въпрос на закон

Юристи от Министерския съвет и парламента все още мислят през какви законопроекти да легитимират въведените със заповеди на здравния министър ограничения, на които се разчита да не позволят разпространението на COVID -19. Такива са карантината, задължението за носене на предпазни маски и спазването на дистанция, забраните за работа на заведения и големи търговски обекти, за пътуване и др.

Най-обсъжданият вариант е това да стане през Закона за здравето, който и в момента позволява на здравния министър да въвежда забрани.

Останалите мерки, които би трябвало да спрат да действат след отмяната на закона за извънредното положение, вероятно ще бъдат прокарани с допълнение в преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето - така ще се изменят законите, към които мерките пряко се отнасят.

Друг обсъждан вариант е мерките да останат да действат чрез промени в Закона за бедствията и авариите, в който се предвиждат действия по време на криза. Малко вероятен е вариант да се пише нов закон, макар и според юристи сегашният закон за извънредното положение да може да бъде преправен и от него просто да се махне терминът "извънредно положение".

Какво следва след 13 май ще стане известно в началото на следващата седмица, когато се очаква да има готов законопроект на базата на работата на юристите и предложенията на различните министерства, твърдят представители на управляващите.

Най-вероятно парламентът ще го гласува след Гергьовден - на 8 май, и ще има няколко дни, докато отпадне извънредното положение.

В това време внимателно ще се наблюдават и данните за заболеваемостта от COVID -19 в страната, които ще са ключовият фактор за това в каква посока ще се върви. Все още не е решено и дали новите законови текстове, които ще легитимират взетите мерки, ще имат предварително посочени крайни дати на действие, или ще бъдат оставени без срок и ще се отменят с нови законови поправки, когато бъде преценено, че опасността е преминала.

Вероятно е обаче в закона да залегнат нови мерки, касаещи туризма. За такива вече се обявиха "Обединените патриоти", които предлагат ваучери за почивки в родни курорти и др./Дневник

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени