След детективска работа на учен: COVID-19 произхожда от пазара в Ухан

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 481 | Брой коментари 0
08:02 22.11.2021

Нов поглед върху възможния произход на пандемията от COVID-19 сочи директно към пазара за морски дарове в китайския град Ухан, заяви в четвъртък учен, който изучава пандемията от самото начало.

Изследователят Майкъл Уороби от Университета на Аризона състави старателна хронология на всички известни случаи на SARS-Cov-2 преди да стане ясно, че пандемията започва. Той открива, че много от пробите са на хора, които живеят или работят близо до пазара - първоначалният предполагаем източник на пандемията, дори и да нямат директни връзки с пазара.

Още от началото на пандемията китайските правителствени служби се опитват да отклонят вината за произхода на COVID-19. По-късно администрацията на Тръмп, а след това и тази на Байдън, посочиха, че има възможност вирусът да идва от лаборатория. Тези твърдения объркаха картината.

Уороби, който специализира в проследяването на генетичната еволюция на вирусите, е открил значителни доказателства, че вирусът е възникнал в животно и е започнал да се разпространява до края на 2019 г. Той е публикувал множество проучвания за вероятния произход на вируса. Но Уороби иска да провери собствените си теории сравнявайки ги с реалните доказателства  за действителните хора, които първи са били документирани с инфекции.

Така той се гмурнал в известните случаи. Експертът казва, че това, което е открил, засилва теорията, че вирусът произхожда от животни, продавани на пазара - подобно на първото огнище на SARS през 2002-2004 г., което зарази 8000 души, преди да бъде спряно.

Един случай се откроява особено - този на 41-годишен счетоводител, за когото се твърди, че се разболя на 8 декември 2019 г. и който няма връзка с пазара. Случаят е цитиран като доказателство, че пандемията може да не е започнала на пазара. Уороби намера записи, които показват, че мъжът не се е разболял от COVID-19 до по-късно през декември и че проблемът му от 8 декември е свързан със зъбите му.

"Това е потвърдено от болнични досиета и научна статия, в която се съобщава, че датата му на заразяване с COVID-19 е 16 декември, а датата на хоспитализация е 22 декември", пише Уороби в коментар за списание Science. По тази логика един продавач на морски дарове е първият случай на заразен с COVID-19 - той се е разболял на 11 декември 2019 година.

Други изследвания помагат на Уороби да изготви карта на най-ранните случаи, която ги групира по целия пазар.

"Това, че толкова много от над 100 случая на COVID-19 от декември без идентифицирана епидемиологична връзка с пазара Хуанан, все пак са живели в непосредствена близост до него, е забележително и предоставя убедителни доказателства, че предаването на общността е започнало на пазара", пише той.

"Голяма червена мигаща стрелка"

"Това ни казва, че има голяма червена мигаща стрелка, насочена към пазара Хуанан като най-вероятното място, където е започнала пандемията", казва Уороби пред CNN. "Вирусът не е дошъл от друга част на Ухан. Доказателствата наистина говорят доста силно, че вирусът е тръгнал от пазара и след това се е разпространил в кварталите наокооло."

СЗО направи свое собствено разследване на произхода на пандемията и каза, че вирусът най-вероятно е прескочил от животно. Но СЗО също заяви, че заключенията й не са категорични и поиска от китайското правителство да предостави повече информация и достъп.

"Тази информация може никога да не излезе наяве, казва Уороби. "Китайското правителство изчисти пазара на Хуанан от всички животни и го дезинфекцира, когато стана ясно, че е свързан с огнище на инфекциозна болест през януари 2020 г. – премахвайки риска от по-голямо разпространение, но и унищожавайки важни доказателства."

"Не бих нарекъл това убедително доказателство, но бих нарекъл това доста силно доказателство", казва Уороби.

Списанието Science подложи изследването на Уороби на външен контрол, преди да го публикува. А Питър Дасак, президент на Екоздравния алианс и един от изследователите на СЗО, каза, че смята, че то е издържало проверката.

"Бях наистина впечатлен от детективската работа, която той е положил. Всичко, което той казва за случая от 8 декември, съответства на това, което преживяхме в Ухан по време на пътуването на СЗО – имаше група ранни случаи, които постъпваха в болниците в края на декември и клиницистите работеха обратно към предполагаемата дата на начало", казва Дасак пред CNN по имейл.

"Те просто са направили грешка с този човек, защото той вероятно е посетил болница по друга причина. Така първият известен случай е на работник от пазара в Хуанан, а не счетоводител, който живее близо до един от лабораторните кампуси в Ухан", добавя Дазак. "Това сега добавя към около 10 други научни доказателства, които видях от края на нашата работа на СЗО, всички от които сочат към произход от фермите за диви животни и пазари. Нито едно доказателство не е напълно убедително, но когато ги изложите всички, това наистина насочва баланса към "естествения" произход“.

Уороби се присъедини към група учени, които подписаха писмо в Science през май, в което се казва, че теорията, че коронавирусът е изтекъл от лаборатория, се нуждае от задълбочено разследване.

"Подписах това писмо в Science, което предполага, че изтичането от лабораторията трябва да бъде разследвано. Все още вярвам, че тази версия трябва да бъде разследвана", казва Уороби пред CNN. "Но междувременно има много доказателства срещу това и в полза на естествения произход."/Днес бг

 

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени