mycomputer.BG

СЛЕД COVID: Кои са симптомите, налагащи посещение при лекар?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 666 | Брой коментари 0
08:17 03.04.2021

Усложненията след коронавируса не винаги са факт, но има определени признаци, които ни подсказват, че трябва да се обърнем към лекар след прекаран COVID.

Кардиологът доц. д-р Сотир Марчев обясни кои са те. Според него част от изследванията и терапиите, свързани с коронавируса, които масово се прилагат в момента, не са необходими.

„Рентгеновите снимки не променят терапията и поради това в много случаи са излишни. В тази пандемия виждаме излишен бум на образни изследвания и виждаме излишно предписване на антибиотици. Това са две неща, които са прекалени“, коментира доц. Марчев в предаването „Лице в лице.

Във връзка с усложненията след прекаран COVID той подчерта, че далеч не е необходимо всеки, който се е срещнал и съответно разделил с вируса, да търси лекар за последващи прегледи. Има обаче няколко симптома, които не са за подценяване, подчерта кардиологът.

„Първо е драстичната промяна в артериалното налягане”, посочи доц. Марчев. Т.е. ако преди разболяването пациентът е пиел по няколко хапчета, за да сваля кръвното си, а след прекаран коронавирус изведнъж кръвното влиза в нормалните стойности, това далеч не означава, че вирусът е „излекувал“ пациента. Напротив – след време, проблемите с артериалното налягане неизменно се връщат. Затова при промяна е необходима консултация с лекар.

В следващата група с тревожни симптоми попадат лесна умора, причерняване пред очите, замайване и нестабилна походка. Доц. Марчев посочи и третият тревожен симптом: „Продължаващ задух – продължаващи проблеми с дишането няколко седмици след изписването. Това е нещо опасно“, посочи той. В повечето случаи при навременна намеса тези последствия се лекуват успешно, при това с напълно достъпни в аптеките лекарства./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени