Слагат край на измамите със стажа за пенсия

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 727 | Брой коментари 0
08:04 01.05.2018

Социалното министерство предлага промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които слагат край на измамите със стажа за пенсия.

Хората, които са си плащали допълнителни вноски за недостигащи месеци или години, вече не е нужно да предоставят платежните бележки за доказването им. Информацията ще се получава служебно от Националния осигурителен институт. По този начин се намалява административната тежест за хората и в същото време се предотвратяват злоупотреби чрез представяне на фалшиви вносни бележки, уточниха от Министерство на труда и социалната политика, предаде Труд.

Друга промяна в наредбата ограничава банките да правят удръжки от неправилно преведени суми за пенсии, с които да погасяват кредити или такси, които пенсионерът им дължи.

Нерядко, след като НОИ уведоми банката, че е превела погрешно сума, банката първо задържа част от нея за погасяване на задълженията на пенсионера към самата нея, и едва след това възстановява останалата част на НОИ или уведомява за недостатъчна наличност. По този начин с публични средства се погасяват частноправни вземания, а в случаите, в които пенсионерът е починал, е необходимо НОИ да претендира тези суми от наследниците му, вместо банката, обясняват от социалното министерство.

Според промените пенсията ще се прекратява, ако лицето не се яви за преосвидетелстване от органите на експертизата на работоспособността, след като е служебно повикано.

Част от промените в наредбата се правят, за да отговори на измененията в Кодекса за социално осигуряване, които вече са в сила от 1 януари 2018 г. Така например в нея се уточнява новият размер и нарастването на процента за тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула – от 1,129 на сто на 1,169 на сто (или с 3,8%). Увеличени са и коефициентите при определяне размерите на пенсиите за инвалидност. За стаж вече ще се зачита времето само на едно лице, което е полагало грижи за болен член на семейството със степен на увреждане над 90%, ако не е било осигурено и не е получавало лична пенсия.

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени