Слънцето застива на хоризонта, суперлуната се приближава

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 492 | Брой коментари 0
17:48 21.06.2013

Явлението „Супер луна", при което Луната се доближава най-много до Земята, се очаква на 23 юни. Това съобщиха астрономите от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН. Същевременно на 22 юни е денят на лятното слънцестоене в северното полукълбо. Слънцето изгрява в 5:49 часа, а ще залезе - в 21:08 часа. 15 часа и 19 минути трае най-дългият ден в годината - 22 юни. Нощта е най-късата. Официално настъпва и лятото.

При „Суперлунието", което стана известно преди няколко години, разстоянието между Земята и Луната ще бъде малко над минималното възможно от 356 400 км. Малката дистанция между тях може да предизвика по-интензивни приливи и отливи, но астрономите са категорични, че това няма да въздейства върху нас по никакъв начин. Освен това тогава Луната е с 25 % по-ярка, отколкото е в апогей. Тази разлика обаче не може да бъде забелязана с просто око.

Ако небето е ясно на 23 юни, може да видим едно красиво пълнолуние. Луната ще бъде най- близо до Земята между 14 и 15 часа наше време. Тя ще изгрее на фона на звездите от съзвездие Стрелец в 21:02 часа за София. Тогава събитието на практика ще е приключило.
От Астрономическата обсерватория във Варна съобщиха, че всички, които искат да видят слънчевата активност на 21 юни, могат да заповядат. Тогава се наблюдава лятното слънцестоене. Днес там може да се наблюдава най-голямата звезда в слънчевата система от 11 до 13 часа.

Предишното явление „суперлуние" настъпи на 6 май 2012 г. Следващото се очаква чак през август 2014 година.
15 часа и 19 минути трае най-дългият ден в годината - 22 юни. Нощта е най-късата.

На 22 юни Слънцето, което се изкачва над хоризонта, спира и променя своята посока, започва да се спуска докато настъпи зимното слънцестоене, когато пак спира. 

Периодът около лятното слънцестоене е изключително мощен, наситен с нарастваща, стабилна енергия. Докато външният растеж се осъществява по-бавно, то вътрешният достига апогея си. За 2013 г. (София, 42N41 23E19) това се случи днес в 08:05 ч. - кулминация на мъжката Ян енергия. Слънцето навлиза в знака Рак, а Луната е в Скорпион - и двете с елемент Вода. Нейната нежна Ин енергия балансира въздействието и придава дълбочина на периода.

Всички същества се зареждат вътрешно и асимилират натрупаната енергия. Периодът е и силно лечебен, тъй като се характеризира с интензивно поглъщане и усвояване на енергията. Подходящи са билко- и цветолечение, както и хидротерапия. Силно влияе лятното слънцестоене и върху труднолечими болести.

Естествената природна сила на тези дни може да даде стимул на дейности, които са близо до кулминацията и реализацията си. Концентрирайте се върху личното и духовното си развитие, материалния просперитет и благополучие, жизнеността и виталността ви, както и самоизцелението, здравето и растежа.

Лятното слънцестоене е подходящо за реализация на дейности, които касаят семейството, имотите, дома или партньора. Подходящо е за работа върху чувството ни за сигурност, безопасност и защита, включително финансовата и материалната сигурност. Също и за осмисляне и приемане на вътрешната ни ранимост и сензитивност, страха от отхвърляне, прекомерната привързаност към хора и предмети, идеализирането на света и близките ни същества.

Нощта на лятното слънцестоене носи магически нюанси, ритуали за сила, гадаене, пророчески сънища и самодивски енергии. Цветовете на периода са бял, оранжево-жълт, златен, червен. Техните вибрации ще ви подкрепят в дейностите, които ви привличат.
От векове в Деня на лятното слънцестоене хиляди хора се събират в района на 5000-годишните мегалити край Стоунхендж, за да отпразнуват най-дългия ден на годината.


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени