Сивата икономика със сериозни "позиции" и в Перник! Хората работят в нея , защото нямат избор!

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 19.07.2019 | Прочитания 437 | Брой коментари 0
12:53 19.07.2019

Днес и в Пернишка област бе дадено началото на националната кампания на КНСБ срещу сивата икономика, която тече под надслов „Сивото убива”.

За РС на синдикалната структура най-точният барометър за това нелицеприятно явление са сигналите, които работниците и служителите от областта подават, заяви председателят на КНСБ в Перник Наташа Ангелова.Те са свързани предимно с неполучени трудови възнаграждения, със „заплати в плик” или сключени договори за четиричасов ден, а работа на пълно работно време. Тези изкривявания на нормалната икономика са в ущърб както на работещите, така и на цялото общество, допълни тя.

През 2018 година в РС на КНСБ са постъпили 19 сигнала, а от началото на тази година още 9, свързани с незаконни практики на работодатели, действащи в сивия сектор. Най-голяма тревога буди фактът, че повечето работници осъзнават ясно негативните последици от работата им в сивия сектор, но не се противопоставят, защото просто нямат друг избор. При тях дилемата е „или се съгласявам, или оставам без работа”, поясни Ангелова.  

В РС на КНСБ най-голям брой – 11, са сигналите , подадени от персонал на шивашки фирми, където работещите масово се осигуряват на минимална работна заплата, а остатъкът от договореното се получава в плик. Девет са сигналите, касаещи сектора „Строителство и съоръжения” – там честа е практиката да се забавят заплатите с 2 – 3 месеца, работи се на 8 часа, е се сключват договори за 4-часов работен ден. Пет са получените сигнали от сферата на търговията. При два от тях става дума за работа без договор, получени на ръка пари – процент от дневния оборот. Един сигнал е за работа на граждански договор, при положение, че служителят е на 8-часов работен ден, пет дни в седмицата.

Фрапиращ е случаят с работещ пенсионер в местна верига магазини за хранителни стоки, който е сключил трудов договор за 4 часа, работил е средно по 12 часа 21 дни в месеца и при прекратяване на трудовото му правоотношение е получил обезщетение  за неспазено предизвестие и неизползван платен годишен отпуск върху трудовото му възнаграждение за 4 часа.

Сериозен е делът на сивия сектор в транспорта, автосервизите, автоморгите.

В много от малките магазини в Перник се издават касови бележки само при поискване.

Много са сигналите, които РС на КНСБ получава от сферата на земеделието за наемане на хора за сезонна работа без трудов договор.

Всички нотариуси в Перник сключват сделки за движими и недвижими имоти, включително и за земеделски земи, само по данъчна оценка, а не по договорената стойност на продажбата, заяви Наташа Ангелова.

Усилията, които и държавата, и социалните партньори полагат за изсветляване на сивия сектор в икономиката, дават известен резултат, но той все още е далеч от желаното, тъй като е налице много гъвкаво преструктуриране на сивите структури в зависимост от мерките, които държавата предприема срещу тях, е позицията на пернишките синдикалисти.

 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени