Шоколадът и виното имат противовирусни свойства

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 366 | Брой коментари 0
08:25 07.03.2018

Това, което може да спре някои вируси да разболяват хората, може би се крие в червеното вино и шоколада, но това не означава, че ако се тъпчем с бонбони и вино, всичко ще ни бъде наред, твърдят изследователите от Университета на Канзас, цитирани от MedialXpress.

Учените откриват, че шоколадът и червеното вино съдържат съставка, която има мощен антивирусен ефект.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Frontiers in Microbiology.

"Ресвератролът е естествено съединение, което се среща в много растения като грозде, какаови зърна, фъстъци и боровинки. Нашето ново проучване установи, че високите концентрации на ресвератрол - по-високи от всичко, което може да се открие в храната, естествено предотвратява възпроизвеждането на вирусите в човешките клетки", заяви Шуай Као (Shuai Cao), един от авторите на изследването.

В хода на проучването учените добавят ресвератрол с различна интензивност към човешки клетъчни култури, инфектирани с вирус, братовчед на силно опасния вирус, който причинява едрата шарка. В резултат на това бе установено, че високото съдържание на ресвераттол не позволява вирусите да се размножават в ранните стадии на инфекцията.

Подобен ефект е демонстриран по време на експерименти с маймуни, заразени с едра шарка.

Ресвератролът е естествен антиоксидант. С неговата помощ растенията се предпазват от гъбички и бактерии./ nauka.offnews.bg/

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени