Шестте най-важни свойства на витамин С

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 318 | Брой коментари 0
09:43 13.11.2017

На всички още от училищна възраст ни е известно, че основното предназначение на аскорбиновата киселина е профилактика срещу хиповитаминоза. Този проблем обаче не се среща вече толкова често. Това се дължи на по-добрия достъп до зеленчуци и плодове, богати на витамин С.

Въпреки всичко, аскорбиновата киселина продължава да бъде много важна част от здравето на човека. Ето защо:

1. Помага за понижаване на телесното тегло. Ефективността на метаболизма на мастната тъкан значително се засилва при нормално или леко повишено ниво на витамин С в кръвта.

2. Възпрепятства инфаркт на миокарда. Биологическото значение на витамин С е да подобрява кръвния поток. Това свойство предпазва от образуване на тромби.

3. Подмладяване на кожата. Процесът на стареене на клетките на горните дермални слоеве се случва по-бързо при хора, които консумират продукти, бедни на витамин С. Като резултат се появяват повече бръчки и „портокалова кожа“.

4. Ускорява оздравителния процес след простудни инфекции. Едно от най-важните свойства на витамин С е да укрепва имунната система.

5. Ускорява заздравяването на раните. Леки драскотини и следоперационни разрези ще заздравеят по-бързо, ако в организма има повече витамин С. Той притежава антибактериално действие.

6. Бори се с рака. Витамин С е в основата на много методи за лечение на злокачествени новообразувания./ profit.bg

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени