Lotus homes

Шефовете от ГДБОП играли на доброто и лошото ченге, за да прибират подкупи

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 195 | Брой коментари 0
11:49 28.06.2020

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и директорът на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР Стефан Банков разкриха подробности за разбитата организирана престъпна група с участието на висши служители на ГДБОП.

Според прокуратурата групата е работила в периода от 2017 година до неутрализирането й в петък. Двама от участниците в организираната престъпна група са на висши ръководни длъжности в ГДБОП, друг участник е разузнавач първа степен към Генерална дирекция "Национална полиция". Четвъртият участник не е служител на министерството, а е играел ролята на посредник.

Престъпната организация е разкрита със съдействие на лице, което през годините е било изнудвано и е давало подкупи на началници на сектор „Наркотици“ в ГДБОП в размер от 5 000 до 10 000 лева. Същият е получавал информация кога, къде и как да се укрие, за да не бъде задържан от правоохранителните органи.

Шефовете от ГДБОП играели ролята на доброто и лошото ченге пред наркогрупите. Единият започвал разследвания срещу наркодилъри, а другият се свързвал с тях, за да им иска пари. Пред криминалния свят двамата са демонстрирали конфликт, а всъщност са действали в синхрон. 

Организираната престъпна група е работила в няколко направления. Получаване на подкупи от групи, занимаващи се наркотрафик, за осигуряване на чадър покровителство на тяхната дейност. Второто направление е получаване на подкупи за неутрализиране на конкуренти. Третото - предоставянето на предварителна и изпреварваща информация по различни разследвания.

"Лицата са били ръководители и методисти на всички служители от системата на МВР, които са били пряко ангажирани с противодействие на престъпленията, свързани с наркоразпространение и наркотрафик. Те са били и контактната точка с европейските ни партньори, чуждите европейски служби в ЕС, Шенгенската информационна система и Интерпол. Засегнат е международния авторитет на страната ни, заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали контакт с чужди служби", разкри още говорителят на главния прокурор и добави, че в резултат на престъпната дейност са били провалени редица производства в страната и чужбина, заради предоставяне предварителна информация за разследвания, стана още ясно от думите й. /Дарик

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени