Шефът на БНБ : Биткойнът не е валута, а спекула

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 232 | Брой коментари 0
13:46 07.12.2017

Ще запазим курса на лева до влизането ни в еврозоната. Това коментира пред БТВ управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, вчера, 7 декември - професионалният празник и на банкерите.

На въпрос за търговията с криптовалутите (вкл. биткойн), интересът към които напоследък граничи с истерия, гуверньорът е категоричен, че това не са валути, а стоки, превърнати в обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Той напомни, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които вероятно един ден централните банки ще емитират. “Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос.

Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Следователно, когато говорим за биткойн, става въпрос за един спекулативен актив, а не за валута. Ето защо централните банки не регулират и биткойн, и подобните конструкции”, заяви Радев. Управителят на БНБ смята, че Стоян Мавродиев отговаря на всички критерии за шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР) тъй като покривал всички изисквания по закон, а в БНБ нямали друга възможност освен да подкрепят предложението му за поста. Той уточни, че правителството е основен акционер в банката и като такъв има право да задава цели на финансовата институция и да назначава управителите й. По думите на Радев ББР трябва да подпомага важни за държавата проекти.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени