Семейството и мирът най-ценни за съвременния българин

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 270 | Брой коментари 0
08:52 03.11.2017

Най-важните ценности за българина са семейството и мира. Това става ясно от резултатите от проведено национално представително проучване от изследователски център "Тренд" по поръчка на Института за дясна политика. В българското общество не преобладава тежко ценностно разделение. А по определени теми дори се формират огромни мнозинства.

По отношение на ролята на държавата имат превес по-скоро етатистки нагласи (че държавата трябва да контролира донякъде икономическата и социалната политика). Паралелно с това ясно личат и консервативните възгледи сред българите, особено по отношението към бежанци, мигранти, еднополови бракове, роми, както и спрямо легализацията на леките наркотици и проституцията. Налице е и все още сериозен дял недоверие спрямо богатите хора в България. Нещо повече, според голяма част от българите успехът зависи много повече от това кого познаваш, а не дали работиш усърдно.

Това са само част от основните изводи на първата част от проучването на "Тренд", проведено между 3 и 10 октомври 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице".

Огромното мнозинство от българските граждани са с подчертано етатистки нагласи спрямо ролята на държавата. Над 90% от всички анкетирани са на мнение, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а 86% споделят позицията, че трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи. Българинът отчетливо изисква сериозна роля на държавата в живота си, но въпреки това не е склонен срещу това да се повишават данъците. Традиционното схващане, че подобни нагласи са наследство от социализма не е достатъчно обяснение, защото се забелязва, че сред най-младите възрастови групи съотношенията са напълно сравними с общата картина./ inews.bg

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени