Село празнува 3 март с култови български филми

от PernikNews
Последно редактирана на: 16:00 29.02.2020 | Прочитания 172 | Брой коментари 0
23:58 29.02.2020

По повод 3 март във второто по големина в община Мездра село – Моравица, започват прожекции на култови български филми. В три поредни дни жителите му ще могат да си  припомнят "Време разделно", "Козият рог" и "Под игото".

„Време разделно” на режисьора Людмил Стайков бе обявен за филм на столетието според класацията на БНТ. Романът на Антон Дончев излиза през 1964 г. а киноепосът се появява 24 години след написването му. Адаптацията на сценария е на режисьора му Людмил Стайков, на оператора Радослав Спасов и на писателите Георги Данаилов и Михаил Кирков. Филмът е в две части – „Заплахата” и „Насилието”. Лентата се снима в Родопите в продължение на година и половина. Представена е на тържествена премиера в зала 1 на НДК точно преди 32 години - в началото на март 1988 г.

„Козият рог“ е смятан от мнозина за едно от върховите постижения на българското кино. Режисьор на филма е Методи Андонов, а автор на сценария – Николай Хайтов. В главните роли участват Катя Паскалева (Мария) и Антон Горчев (Караиван). Автор на музиката към филма е Мария Нейкова, като по-късно по текст на Богомил Гудев се ражда популярната песен „Двама“, изпълнявана от Мария Нейкова. Филмът е номиниран едновременно за участие в Кан и за "Оскар".

"Под игото" е първата мащабна продукция на Българска кинематография, снимана в далечната 1952 година. Режисьор е Дако Даковски, участие в него взимат много от известните по това време театрални актьори, почти всички студенти във Висшето театрално училище, жители на селата, в които се снима, както и военни части, включително кавалерийски. Сред статистите е и шестгодишната бъдеща певица Силви Вартан, според която именно участието във филма я подтиква към сценичната кариера./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени