mycomputer.BG

Сеизмолози очакват 10-15 труса месечно край Вранча

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 409 | Брой коментари 0
09:14 30.08.2013

До края на годината в сеизмологичния район Вранча се очакват средно по 10-15 труса месечно. Това казва в интервю за телевизия Realitatea Георге Мармуряну – почетен директор на Националния геофизичен институт на Румъния.Интервюто е по повод публикация на Джордж Пуркар, професор в Института по геоложки науки към „Гьоте институт“ във Франкфурт, Германия, в която той прогнозира, че през 2013 г. Румъния ще бъде ударена от силно земетресение с магнитуд от 6,7 до 7 по скалата на Рихтер.

По думите на проф. Мармуряну, разрушителни са земетресенията с магнитуд около и над 7 по скалата на Рихтер. Професорът, който е автор на исторически анализ, изследващ всички земетресения през последните 600 години в Румъния е категоричен, че няма предпоставки за разрушително земетресение в близките години, пише ruse-news.com.

Всяка година се регистрират 350-400 земетресения, но трусове с магнитуд около и над 7 по скалата на Рихтер не се очакват , допълва колегата му Мирча Радулиан, научен директор на Института по геофизика. Все пак той се „застрахова“, допълвайки че статистически погледнато, на всеки две години в тази зона има трусове с магнитуд около над 5 по скалата на Рихтер. Не може обаче да се предскаже точно кога ще се случи земетресение над 5 по скалата на Рихтер, уточнява проф. Радулиан. /БЛИЦ

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени