mycomputer.BG

Сеизмолог: България също се намира в сеизмична зона и трябва да бъдем готови за земни трусове

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 664 | Брой коментари 0
14:12 28.11.2019

Към момента данните, с които разполагаме от албанските власти, са за 24 жертви, 47 спасени от руините на рухналите сгради, а над 650 души са ранени. Тежък ден за Албания и Косово.

Това каза пред камерата на БТВ Мирослав Митов, съветник и заместник-ръководител на мисията ни в Албания, който разказа за вчерашното силно земетресение. "Трусът се случи в ранните часове на деня. Уплахата бе голяма. Най-хубавото е, че няма пострадали сред членовете на мисията ни. В посолството и домовете, в които живеем, има само материални щети - напукани мазилки и стени. Създали сме организация за получаване на сигнали и към този момент нямаме данни за загинали български граждани. Днес е обявен Ден на национален траур в Албания", разкри още Митов.

Жители на град Дурас също споделиха, че заметресението е било много силно. "Страх ни беше да се приберем по домовете си. Прекарахме нощта на улицита в палатки и коли. Беше много страшно", заявиха те.

"Вторичните трусове в Албания продължават. Те са над 50. Последният бе регистриран към 6 часа тази сутрин. Хубавото е, че тяхната сила намалява. В България е усетен само основния трус от вчера сутринта. Има връзка между земетресението в Албания и това в Босна и Херцеговина", каза от своя страна сеизмологът Петя Трифонова от БАН. "България също се намира в сеизмична зона и ние трябва да бъдем готови за подобни земни трусове. Най-активната такава зона е Крупник", добави тя./Новини бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени