Сегашната система на възпитание на младите е безнадеждно остаряла

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 515 | Брой коментари 0
18:19 15.12.2013

Сегашната система на възпитание на младите е безнадеждно, ама наистина безнадеждно остаряла. Тя отразява един материалистичен бездуховен модел, който докара човечеството до ръба на най-голямата духовна криза в историята му.

Нужна е радикална промяна, не просто да се разкрасят и нашарят училищата, подменят черните дъски с екрани, а учебниците - с таблети. В едно истинско училище трябва да се ЗАПАЗИ и развива вътрешния свят на детето: неговата фантазия, интуиция, връзката с природата и цялата заобикаляща го вселена. Уроците трябва да се изнесат там, където е най-близката му среда: природата. Логическото мислене, математиката и др. трябва да навлязат чак към 9-10та година, когато в него се развива логиката, а до 7-та година да се работи изключително върху вътрешния му свят. Защото детето се ражда в мълчание, то мълчаливо съзерцава, възприема и разбира света, далеч по-съвършено от нас. И не е нужно да го лишаваме от това.

Но ние, хората сме загубили тази вътрешна тишина. Вместо нея са ни научили, пак в същите училища да МИСЛИМ - заменили са нашата тишина с един безкраен бъртвеж в главата ни, който не ни оставя нито за миг. Да, научили са ни да говорим сами на себе си. И докато отново не станем деца и не потънем във техният безмълвен свят на простота, красота и тишина НИЕ НЯМА ДА ГИ РАЗБЕРЕМ. И неминуемо ще ги тъпчем в задушните човечарници, наречени училища, далеч от природата, както правим със самите нас. И ще ги изнасилваме да мислят и да смятат с логика, погребвайки вътрешния свят на фантазиите и мечтите.

Но най-страшното е, ако питате мен, че хората, които правят програмите, учебниците, а и самите учители са хора, които отдавна са умрели за детския свят. За тях мечтите и фантазиите са вятърничави и несериозни неща. Тези хора не вярват, че знанието може да дойде отвътре, безмълвно и интуитивно. Детската душа за тях нищо не им говори. Затова системата днес е такава -детето отива в училище да бъде [b]научено[/b] от някой друг, а не да развие заложените в него качества, като интуиция и вътрешна връзка с цялата вселена.

Колкото и крайно и радикално да ви звучи, но днешното училището изнасилва децата. Да, кара ги, още от първи клас да захвърлят своя естествен покой, фантазия и светоглед. Приравнява всичките с един аршин. Учи детето да познава цифрите, но не и собственото си тяло. Учи да познава цветовете но не и полезните за тялото му храни. Пълни главата му с излишни знания. В резултат от такъв начин на образование днес един автомеханик знае наизуст всяка част от двигателя, но не и къде се намира далака в собственото му тяло.

В училището на бъдещето преподавателите ще са като децата. Не вдетенени, а притежаващи всичките качества на едно дете - интуиция, фантазия, игривост, любознателност. Само такъв учител би разбрал детето и би му дал това, от което то има нужда. Природата ще е класната стая на детето. Там то ще учи нагледно живата математика и биология. Трудът пък ще го облагородява. Нима е толкова трудно?
http://www.youtube.com/watch?v=h5yXP92Ff60&feature=youtu.be
Ще има занимания в които децата ще помагат на свои другарчета или животни - така се облагородява детската душа.

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени