Седем телевизии ще продължат аналоговото излъчване до 1 - ви ноември

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 376 | Брой коментари 0
16:56 29.08.2013
Седем телевизии - БНТ1, БНТ2, Би Ти Ви, Нова тв, Тв 7, "Нюз 7" и "България он ер", вече излъчват цифрово, но от 1 септември ще продължат и аналоговия сигнал.

Този пакет от телевизии ще получават безплатно хората, когато цифровизацията у нас завърши. Засега обаче тя се отлага с два месеца и до 1 ноември 7-те програми ще се излъчват и по двата начина.

Министерството на транспорта е променило срока, за да могат всички хора в страната, които имат право на безплатни декодери, да ги получат. В противен случай, ако аналоговото разпространение бъде спряно, те няма да могат да гледат
телевизия

"СЕМ ще удължи правото на 7-те канала да излъчват аналогово, тъй като по закон те трябва да минат само в дигитален вариант", е съобщил вчера председателят на комисията Георги Лозанов в Пловдив. Там вчера бе проведено извънредно заседание.

Скоро се очаква да тръгнат още 2 програми на БНТ, които ще бъдат качени на мултиплексите. Вероятно ще има и още, тъй като СЕМ са лицензирали 28 програми за цифрово разпространение.

За да бъдат пуснати обаче, телевизиите, които ги произвеждат, трябва да плащат на мултиплексите за излъчването. В същото време кабелните оператори плащат на телевизиите, за да пуснат в мрежите си същите тези програми. Така че самите телевизии не са особено заинтересувани да дадат цялото си скъпо съдържание и даже да плащат за това.

Лозанов заявява, че съветът ще проверява стриктно кабелните доставчици за пиратски програми. При нарушения санкцията е спиране или подаване на документи за регистрация и заплащане на съответните такси. Наред с това до два месеца порноканалите ще имат специални кодове за достъп, обяснява още той.

Сдружението на кабелните оператори е взело решение т. нар. програми за възрастни да не се разпространяват свободно в тв ефира. От СЕМ приветстват идеята за ограничения на XXL предаванията, за да бъдат защитени децата.

"По този въпрос се заговори още миналата година. Тогава имахме оплаквания от пенсионери, че им отнемаме радостта от живота", добавя доц. Лозанов. 

Според него най-вероятно операторите ще поискат от клиентите си допълнителна такса за гледане на сексканали.

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени