Щети за десетки милиони нанесли дъждовете и свлачищата в последните месеци

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 335 | Брой коментари 0
07:42 08.08.2018

Десетки милиони са щетите по републиканската пътна мрежа от дъждовете и свлачищата през последните два месеца. Това заяви вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му колкото средства са необходими, толкова ще бъдат отпуснати за покриване на щетите върху държавната и общинска инфраструктура.

 "Ако трябва да направим анализ на всички увредени участъци от републиканската пътна мрежа от свлачищата и дъждовете през последните два месеца, говорим за няколко десетки милиона лева. Само в Тетевенско по общинската и държавна инфраструктура щетите от дъждовете са над 6 млн. лева, последното свлачище в Смолянско е над 7 млн. лева, Мизия - около 3 млн. лева, Дупница - около 600 000 лева за общинска пътна инфраструктура", заяви Нанков.

 Той припомни, че за Тетевенско Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е отпуснала около 500 000 лева за първоначалните щети и аварийното укрепване. Всичко друго е описано и ще бъде покрито от бюджета на комисията, добави министърът и увери, че колкото и да е лимитиран бюджетът й, щетите се покриват.

 Трябва да мислим повече за превенция, а не да се реагира след събитията, добави Нанков. Той припомни, че нормативни промени в Закона за устройство на територията са били направени през 2015 г.  "Променихме закона в свлачищен район да не се строи, ако няма изградена канализация и ред други превантивни мерки. Факт е, че сме свидетели на все по-чести подобни неблагоприятни явления", поясни министърът.

Нанков добави, че има контрол, но промените са направени 2015 г., а не 1985 г. По думите му проблемите по Черноморието от свлачища за стотици милиони, необходими за тяхното укрепване, са във връзка със строителство през 80-90-те години./Дарик

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени