Ще затворим ли въглищните си централи до 2025 г.?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 314 | Брой коментари 0
07:41 14.09.2019

50% от тока в България се произвежда във въглищни централи. Но до 2025 година, всички те трябва да бъдат затворени заради европейска директива.

"Методите за подобряване на качеството на въздуха след изгарянето на газовете от ТЕЦ-овете са един основен въпрос и той се решава успешно при нашето желание", посочи геологът доц. Кирил Ангелов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че например в Китай са известни инсталации за пречистване на изгорелите газове, които свеждат замърсяването до проценти, които са валидни за изгарянето на обикновен газ.

"Това обаче са инсталации, които са скъпи. Да кажем, че за Бобов дол бяха дадени около 100 милиона, за да се направи една такава инсталация за пречистване на въздуха. Това беше по програма, която беше реализирана там", посочи доц. Кирил Ангелов.

От думите му стана ясно, че когато за първи път е чул, че ТЕЦ-овете горят отпадъци, не е повярвал, защото подготовката на отпадъците и тяхното изгаряне е твърде сложно нещо.

"Ние не можем в момента толкова бързо да превключим на атомна централа. Ако говорим само за техничното време, е от порядъка на 3-4 години, но политическото време, икономическите дискусии и реализирането на такива проекти са възможни само когато имаме достатъчно добре организирани екипи, които желаят да реализират това нещо", заключи геологът доц. Кирил Ангелов./Днес  бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени