Ще внасяме овчари от Далечния Изток!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 209 | Брой коментари 0
06:26 14.05.2018

Заради недостиг на работна ръка България ще внася овчари и козари от далечни и екзотични държави, сред които бившите съветски републики и Виетнам. Това съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА)..

В България желаещи да се занимават с пастирство няма, въпреки че заплатите които фермерите дават на работещите в този бранш са между 1000 – 1500 лв., съобщи той. Към момента у нас има дефицит на около 1000 овчари, въпреки сериозно намалелия брой на овцете, които по данни на асоциацията са около 1 милион. Според Караколев през следващите 10 години днешното полуномадско овцевъдство ще премине изцяло към оборно отглеждане на животните.

Дни преди откриването на традиционния Седми национален събор на овцевъдите, ръководителите на браншовата асоциация алармират за сериозните проблеми, пред които са поставени. Един от тези проблеми е свързан с използването на растителни мазнини в продукти, обявявани от преработвателите за истински млечни такива. Това води до огромно заблуждение сред потребителите и създава здравни проблеми. А наред с това създава и лош имидж на България пред света. Симеон Караколев съобщи, че например за САЩ България изнася овче сирене за 2,90 долара килото. „Сами можете да си направите изводите колко е овче и колко е сирене този продукт и какъв имидж си създаваме пред Америка”, възмущава се Караколев. Другият сериозен проблем е с вноса на агнета от други европейски страни, основно Румъния, представени у нас като родно българско производство.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени