Ще се завърнат ли цигарите в заведенията?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 341 | Брой коментари 0
08:39 14.04.2018

Да се разреши отново пушенето в обособени помещения в заведенията – това предлага вицепремиерът Валери Симеонов с промяна в Закона за здравето. Сега пушенето в заведения е напълно забранено. Изключение законът прави само в специално обособени места, но само когато прозорците са отоворени.

Предложението на Валери Симеонов е цигареният дим да се върне обратно в заведенията като се възстанови старият режим от преди 6 години.

Ресторантьорите приветстват предложенията, които връщат старото положение – инвестиране в зони за пушачи. „В интерес на истината не само ние, всички трябва да го сторят това нещо, което не за всеки ще е посилно да се случи на момента. Но ще бъде по-добре всеки да намери средства и да го направи”, смята Емил Пеев, управител на верига заведения.

Симеонов защити идеята си, защото пълната забрана за пушене се нарушвала масово: „Особено се нарушава в Народното събрание и на други институции, да не споменавам”.

От ГЕРБ се въздържаха от коментар. Тъкмо те през 2012 г. наложила пълната забрана. „Първо естествено, тъй като законопроектът е на НФСБ ще бъде съгласувано на заседание на малката коалиция, след това ще го обсъдим в голямата коалиция”, обясни Симеонов.

По данни на Коалиция за живот без тютюнев дим, през първата година на забраната пушачите са намалели с близо 20 хиляди. „Ние днес бяха обстреляни от писма и сигнали за това, че това е безумие, ако това се върне обратно. Понеже цял свят върви напред, а ние – назад, това не е реално и не добро”, каза председателят д-р Гергана Гешанова.

Според Асоциацията на туроператорите отмяната на пълната забрана ще доведе до отлив на туристи. И до момента са имали оплаквания, че се пуши – даже и при поставените ограничения.

Идеята е пълната забрана за пушене да остане само за театри и зали. Очаква се предложението да бъде представено в парламента още следващата седмица./БТВ

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени