Coca Cola

Ще пострадат ли пациентите от въвеждането на официални тарифи в болниците?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 211 | Брой коментари 0
09:43 26.08.2019

"Не зная защо трябва да се променя закона при положение, че съществува наредба, създадена именно с тази цел. Проблемът е в това, че тази наредба дава възможност за нееднозначно тълкувание, какво може да се доплаща и какво не може." Това каза управителят на Националната здравна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев във връзка с предложената промяна в Закона за здравното осигуряване, в която се предлага да има изричен текст, според който болниците трябва да осигуряват лечението по НЗОК, без да искат и да приемат от пациентите плащане или доплащане.

 Той допълни, че пределно ясно ще бъде записано точно какво се покрива  и какво не се.

 "Големият проблем е, че тези разплащания не винаги стават през касата на болница, а директно към лекарите. В момента всеки един пациент има право да избере друг метод да си доплаща, но по неясни правила.", каза още Дечо Дечев в интервю за bTV.

По думите му базовият пакет гарантира базови услуги, които гарантират успешен резултат от прилагането му. 

Според д-р Станимир Хасърджиев, един от основателите и председател на Национална пациентска организация (НПО) най-потърпевш ще бъде бедният български пациент.  "Имаме най-висок брой болници с най-ниска успеваемост в Европа", категоричен беше лекарят пред БНТ. Той обърна внимание и на опцията пациент ако иска, да си плати допълнително за лекарство или манипулация, като попита по какъв стандарт ще се определя съответната услуга. Д-р Мария Петрова, която е адвокат по здравно право, беше категорична - всичко, което е здравна услуга, не трябва да се заплаща. Въпросът, според нея, е какво точно се смята за здравна услуга. Тя добави и, че много често пациентите постфактум разбират, че са ползвали услуга при лечение, макар да не са я ползвали всъщност т.е. няма информиран избор. И напомни, че НЗОК редовно не покрива импланти за пациенти./Actualno.com

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени