Ще изчезне ли понятието Македония от българските учебници?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1007 | Брой коментари 0
07:55 12.10.2018

Понятието Македония да изчезне от българските учебници са поискали македонските учени по време на второто заседание на съвместната комисия по образователните и историческите въпроси. Това заяви пред Дарик историкът от Института по балканистика проф. Светлозар Елдъров, позовавайки се на македонски източници.

Председателят на мултидисциплинарната комисия от българска страна проф. Ангел Димитров категорично отрече да е предявявана подобна претенция. Той определи информацията като невярна интерпретация на чужда медиа.

На заседанието са обсъждани учебниците в двете страни и съвместни чествания на различни празници, но не са взети никакви конкретни решения. Забележките от страна на България към учебниците в Република Македония са много повече от техните, посочи проф. Димитров.

 Според проф. Светлозар Елдъров България е пропуснала исторически шанс, подписвайки договора за добросъседство, без да защити националните интереси на страната.

 Според него ревизия на договора е малко вероятна по технически причини. Промяна би била възможна при нова ситуация в бившата югославска република, която да даде шанс на нашите политици и дипломати да се възползват от нея първо в полза на българския националния интерес и след това в полза на европейската интеграция на Република Македония.

 „Много аспекти в държавно-политическата система, науката и образованието на Република Македония са свързани с българската история, която е преиначена”, посочи проф. Елдъров. Според него антибългарските прояви в югозападната ни съседка ще продължат./Дарик

ГЕРБ

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени