Само метър отстояние между масите искат ресторантьорите

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 203 | Брой коментари 0
09:10 04.05.2020

Отстояние от 2.5 метра между масите в откритите пространства на заведението е твърде много, коментира председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов бъдещите изисквания за работа на търговските обекти. За това ресторантьорите искат намаляване на отстоянието на един метър.

„Изпълнението на изискванията не е трудно, но ресторантьорите не искат да отварят заведенията, защото няма икономически смисъл да го правят. За малките обекти е  непосилно да има толкова големи разстояния между хората. За 50 кв. метра това означава 3 маси. Това не са облекчения, а утежнения“, смята Алибегов.

По думите му капацитетът на заведенията ще бъде намален наполовина, а разходите ще бъдат на 100 процента. „Наемодателите също няма да се съобразят с какъв капацитет ще работим и ще искат пълния наем на обектите си“, твърди шефът на асоциацията.

Ето защо днес рестораньорите ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова, за да предложат по-малко отстояние между масите, ако не бъде откликнато на исканията, ще настояват и за отваряне и на закритите търговски площи.

Браншът ще поискат и нови икономически мерки за бранша. По думите на Алибегов мярката 60 към 40 не може да се използва от собственици на заведения, защото при нулеви приходи е непосилно за търговците да плащат осигуровки. Това е довело до масово пускане на служителите в неплатен отпуск.

За опазване на здравето на служителите и клиентите се предвижда въвеждане различен вход и изход на заведенията, дезинфектанти и други мерки. Спорно според бранша е носенето на маски и по-скоро ще предложат шлемове.

Колко са загубите на ресторантьорите не може да се прецени от началото на пандемията, смята Алибегов. „Загуби за бизнеса са огромни, инвестициите в първите месеци на годината бяха големи, защото се очакваха добри приходи“, завърши шефът на асоциацията на заведенията./Монитор

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени