Само 5% от семействата готови да приемат сирак в дома си

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 227 | Брой коментари 0
10:01 26.01.2019

Само 5% от семействата у нас са готови да отворят дома си за сирак и да станат приемни родители. Това става ясно от проучване на Алфа Рисърч, поръчано от социалното министерство. 21 на сто от анкетираните пък нямат против да поканят дете от институция, но само на вечеря или обяд.

Същевременно процесът по деинституционализация и настаняването на подрастващите в центрове за настаняване от семеен тип се подкрепя от както от местното население (75%), така и от учителите и директорите (98%). „Това означава, че за деинституционализацията вече се мисли като преход от големи към малки институции, но не и като пълноценна интеграция на децата“, обясни Боряна Димитрова, представител на Алфа Рисърч. Според проучването 62% от нашенци биха приели в техния квартал да живеят сираци, а 44 на сто нямат нищо против те да са в един клас с децата им. Въпреки това изолацията сред децата от домове все още е факт. Тезата си Димитрова подкрепи с пример, в които приемна майка споделила, че целият клас бил поканен на рожден ден без детето, за което тя се грижи. „Най-оскърбително за децата е емоционалната обида. В такива случаи идва ролята на учителя, който може да влияе на този процес“, добави Димитрова. По думите й тази тенденция била по-тревожна, от факта, че едва 5 на сто от семействата са готови да отглеждат сирак, защото не всеки може да бъде приемен родител. Малко над 600 са децата, които все още не са изведени от интернатите и домовете за медикосоциални грижи, заяви зам.-министърът Зорница Русинова. Десет години по-рано, броят на подрастващите, настанени в институции е бил 7000. .„Въпреки че в момента живеят в среда близка до семейната, пред нас остава още едно по-голямо предизвикателство – да ги подготвим за живота“, добави Русинова. 3 млн.лева са отделени за подобни адаптивни програми. Данните от проучването показват още, че съществува риск професията „социален работник“ да се феминизира и да застарява. Затова било необходимо привличането на повече мъже в сферата./Монитор

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени