mycomputer.BG

Създадоха бърз и евтин тест за коронавирус

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 373 | Брой коментари 0
17:53 21.10.2020

Бърз, надежден и евтин тест срещу Ковид-19 беше разработен от индийски учени, при който се използва реактивна лентичка, предаде Франс прес.

Новата разработка е кръстена "Фелуда" на името на индийски филмов детектив, създаден от кинодееца Шотоджит Рай.

В теста са използвани "генни ножици", за които техните създателки Еманюел Шарпантие и Дженифър Даудна спечелиха тазгодишната Нобелова награда за химия.

Проба се взема от носната кухина. Изобретението много наподобява съществуващите домашни тестове за бременност, като се появяват две цветни чертички, ако той е положителен. Резултатът се получава в рамките на един час.

"Тестът не се нуждае от сложно оборудване или от високо квалифициран персонал за осъществяването му", коментира авторът на разработката Сувик Маити от Института за геномика и интегративна биология в Делхи.

В много от отдалечените райони на Индия не съществуват специализирани лаборатории и тестът ще свърши отлична работа, като ще бъдат обхванати много повече индийци с минимални разходи. С над 7,5 милиона заразени с Ковид-19, Индия се нарежда на второ място в света след САЩ./БТА

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени