С всяка година все повече са желаещите да изкачат Еверест

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 22.06.2019 | Прочитания 210 | Брой коментари 0
11:28 22.06.2019

Началото на лятото е най-подходящият сезон да се изкачиш на Върха на света – Еверест. С всяка година все повече са желаещите да усетят екстремните условия на 8800 метра надморска височина. На алпинистите обаче се налага понякога да стоят с часове неподвижно, а това е крайно опасно – 11 души загинаха от измръзване само през този сезон.

Те търсят приключения на едно от най-недостъпните места в света, но се натъкват на стълпотворение от хора. А понякога намират там и смъртта си.

„Това тук е като надбягване със смъртта. Чака се на огромни опашки. Има хора, които не се подготвени за подобно изпитание, но въпреки това се опитват да достигнат върха, за което заплащат с живота си. Стана много лошо и хората трябва да се замислят”, казва алпинистът Риза Але, предаде БТВ.

Причините за тези опашки под най-високия връх на света са много. Издават се все повече разрешителни, а месеците, през които е възможно да се изкачи върха, са малко.

Когато в продължение на часове стоят на 8800 метра надморска височина, редица алпинисти достигат предела на своите възможности. Робин Фишер е един от 11-те алпинисти, които загинаха само през този сезон в подножието на Монт Еверест. По време на изкачването той казва, че задачата му се е оказала „неочаквано тежка”.

Най-опасни са задръстванията в зоната на смъртта около „Стъпалото на Хилари” – последното  голямо препятствие по пътя към върха.

Но вместо да ограничат броя на алпинистите, властите искат да поставят бариери за безопасност./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени