Сътрудничество в много области очаква община Ковачевци със сръбската община Ягодина

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 16.04.2018 | Прочитания 343 | Брой коментари 0
19:49 16.04.2018

Поредица от изключително важни срещи, както за община Ковачевци, Република България, така и за община  Ягодина Република Сърбия, се проведоха на  12 и 13 април  2018г.

Представители на бизнеса от  община Ковачевци, служители на общинска администрация, водени от кмета на Община Ковачевци г-н Васил Станимиров, председателят на Общински съвет- Ковачевци – г-н Венцислав Тодоров,  поставиха  начало  на  обмяна на опит в рамките на регионално сътрудничество.

В Ягодина домакините - кмета на Ягодина г-н Ратко Стефанович и  председателят на тамошната  Скупщина -Общински съвет г-н  Драган Маркович Палма, съвместно с представители на сръбската администрация от община Ягодина посрещаха официалните гости от България. 

След това   делегацията се отправи към Промишлената зона на Ягодина, където видя  изградени заводи за лека промишленост от  местни и чужди инвеститори,   които дават работни места на много млади хора от туристическия град.

Делегацията посети и развлекателните обекти на най-красивия туристически  град на Сърбия, като аквапарка, градския парк, зоопарка, Музеят на восъчните фигури и спортния център.

Във втория ден на официалната визита, кметовете и председателите на общинските съвети на община Ковачевци  и община  Ягодина,  осъществиха работна среща в сградата на община Ягодина. Българската делегация бе изключително радушно и приятелски приета от ръководството на община Ягодина.  Успя да се срещне и със заместник –председателя на сръбската социалистическа партия.

Визитата продължи с конференция на тема перспективи за икономическите и бизнес взаимоотношения, туристическия потенциал  и за местното културно наследство  на двете общини, която се проведе в конферентната зала на общинската администрация. Кратка реч произнесе г-н Палма, който приветства гостите от община Ковачевци. Кметът на Ковачевци получи   почетния знак- плакет на  община  Ягодина.

Обсъдени бяха сфери на сътрудничество и обмен,  от които могат да се възползват двете общини,  като срещата имаше за цел да насърчи и развие създаването на партньорство между общините в Сърбия и България, да реализира възможности за обмен на информация, опит и най-добри практики, разработване и изпълнение на съвместни дейности и проекти, както и решаване на общи проблеми.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров благодари Драган Маркович Палма и град Ягодина за гостоприемството и подчерта, че те идват от   най- малката община в област Перник, но в макар и малка, тя е знакова.  Населеното  място,  е дало на света,  личност като  Георги Димитров- министър – председател на Република България, виден антифашист и   Георги Първанов –  български Президент,  който като председател на НС на БСП и  народен представител,  през 1999г.  е  против  бомбардироването на Сърбия.  

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени