С празнично дефиле и тържество пернишкият театър ще отбележи 100-годишнината си

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 204 | Брой коментари 0
12:09 21.03.2019

Пернишкият театър „Боян Дановски“ ще отбележи 100-годишния си юбилей навръх 27 март- когато се отбелязва и международния ден на театъра. На нарочна пресконференция днес директорът на културната институция Иво Горчев сподели, че са организирани много събития, които да отбележат годишнината на театъра, който може да се похвали с много сериозна история. Оцелял през годините, минал през много тежък период след като сцената му изгоря, театърът на Перник продължава да е дом на културата в града ни.

На 25 март ще бъде открита изложба, показваща част от декори и костюми, ползвани в различни постановки „Боян Дановски“. Има интерес от ученици от две пернишки училища, които да посетят  изложбата. На 26 март в езикова гимназия „Симеон Радев“ ще бъдат наградени най-добрите есета на ученици на тема „Театърът – второто злато на Перник“. Първите три наградени ще получат билети за представленията на театъра до края на сезона.

На 27 март от 17.00 часа пред сградата на община Перник ще пристигне автобус с гости на тържествата. Сред тях ще бъдат актьори, режисьори, сценични работници от столицата, които през годините са работили в пернишкия театър. От пред общината ще тръгне и празничното дефиле, в което ще участва мажоретен състав и Духовия оркестър към Двореца на културата.

На самото тържество по повод 100-годишния юбилей в Двореца на културата ще бъдат раздадени плакети на заслужили деятели и хора свързани с културното средище на Перник. Четири плакета ще бъдат дадени на кмета Вяра Церовска, областния управител Ирена Соколова, министерството на културата и президента Георги Първанов.

Поименни плакети ще бъдат раздадени и на доста творци, свързани с Перник. За празника се очаква да бъде готов и албум, който показва историята на театъра, изготвен благодарение на сътрудничеството с Държавен архив- Перник.

Кметът Вяра Церовска поздрави ръководството на театъра на сериозната организация, която се прави за юбилея. „Малко са градовете, които са запазили театъра си през годините. Това е една много голяма годишнина. В пернишкия театър са гостували почти всички български известни артисти.Нека повече перничани да се включат в тържественото отбелязване на юбилея.“ – каза още Вяра Церовска.

А зам.кметът Севделина Ковачева призова перничани да посещават постановките на театъра.

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени