mycomputer.BG

С песни, танци и руйно вино зарязаха лозята в Долна Диканя

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 14.02.2020 | Прочитания 586 | Брой коментари 0
18:21 14.02.2020

С песни, танци и руйно вино зарязаха лозята за Трифон Зарезан в радомирското село Долна Диканя. Точно в 12:00 часа местни хора се събраха пред читалище "Никола Корчев" в селото и с песен на уста тръгнаха да зарежат лозите за здраве и берекет, както повелява традицията на днешния ден.

Множеството се отправи към къщата на 70-годишния Иван Николов, бивш футболист на Локомотив (София), Чавдар (Троян) и Витоша (Долна Диканя), който тази година беше в ролята на домакин на ритуала. Николов е играл като нападател, а за него местните казват, че е имал отличен голов нюх и когато са му подавали топката в краката на подходяща позиция, задължително е отбелязвал попадение.

С песента "Домакине"местните дадоха тон за започване на ритуала по зарязване на лозите, който бе извършен първо от Иван Николов. След това ножицата в ръка взе кметът на Долна Диканя Елинчо Колев. Общинският съветник Емил Колев също не пропусна да зареже лозята. След зарязването лозята бяха обилно поляти с вино, за да тече в изобилие напитката на любовта през годината. Лозята на Николов бяха увенчани с красива корона от пръчки.

"Нека годината да е мирна, плодородна и да тържествува любовта между хората", заяви по повод празника кметът на Долна Диканя Елинчо Колев.

Накрая на ритуала всички присъстващи на празника се събраха на обща трапеза в читалището, отрупана с обреден хляб, пивки вина и вкусни блюда, след което извиха кръшни хора и ръченици.

 

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени