С камери ще бъдат спирани замърсяващи коли да влизат в центъра на София

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 266 | Брой коментари 0
09:42 10.12.2019

Видеокамери ще спират замърсяващите коли да влизат в центъра на София, обясни за "Дневник" Зафир Зарков от ГЕРБ, който е зам.-председател на общинската комисия по транспорт.

"Целият център вече е оборудван с камери. Те са способни да идентифицират регистрационните номера на превозните средства и да ги допускат до определени зони според предварително въведен списък", каза той. Всяка кола ще бъде категоризирана според нивото на вредни емисии, които излъчва във въздуха.

Министерството на транспорта вече е изготвило за София класификация в пет групи като в петата ще са най-чистите коли – електрическите. В най-ниската – първа, ще са дизелите и тези с Евро 1 и 2. В група 4 ще са колите с Евро 5 и 6, каза Зарков.

"Трябва да е ясно, че евростандарта на колата няма непременно да се покрива с екологичната група, в която ще бъде класирана колата", уточни той.

Експеримент с измерване на замърсяването на въздуха от конкретни автомобили в София показа, че много от тях превишават допустимите норми.

Дори нови коли не е сигурно, че автоматично ще се класират в "чистата" пета група. "Ако нова кола има стандарт Евро 6, но има допълнително усилена мощност на двигателя и той отделя повече вредни емисии, тази кола може да не попадне в петата група, а във втора", разяснява принципа Зарков.

Разработката е по поръчка на кмета Йораднка Фандъкова и е част от мерките, приети през януари 2018 г. за ограничаване на движението в столицата в дни с повишено замърсяване на въздуха, напомни Зарков./Дневник бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени