Събарят родната къща на Емил Димитров

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 313 | Брой коментари 0
12:42 18.03.2018

Строителни предприемачи напирали да завземат родната къща на Емил Димитров в Плевен. Част от съгражданите на легендарния певец останали възмутени от идеята домът, в който големият артист е отраснал, да бъде изравнен със земята, а на негово място да бъде вдигната нова жилищна кооперация.

Всъщност строителната фирма имала апетит и към съседния парцел, като искали двата стари имота да бъдат обединени, а на тяхно място да се изгради жилищна кооперация, а собствениците и на двете къщи щели да бъдат обезщетени с апартаменти. Плевенчани разказват, че от много години родният дом на Емил Димитров имал нови собственици. Постройката се намира на улица, кръстена на него, но още докато бил млад, семейството му я продало на случайни и напълно непознати хора. В стаите, в които великият певец прекарал най-хубавите дни от детството си, в момента живеели студенти, на които новите собственици отдавали помещенията срещу скромен наем. Вътре нямало нито една лична вещ, спомен или дори снимка на изпълнителя, а повечето му ценни и сантиментални предмети били при сина му Емил-младши и при големия му приятел Астор. Знаменитата му перука, с която той се подвизаваше в последните години от живота си, принадлежала на Веселин Маринов. Малцина знаят, че когато Димитров издъхнал, Тончо Русев прибрал от къщата му в София някои ценни предмети, като сред тях била и перуката. После безвъзмездно я подарил на Веско, който я съхранявал и до днес в гардероба си.

Макар да е сред емблематичните за Плевен сгради, на родната къща на Емил по нищо не ѝ личало, че някога е имала общо с него, като за славата ѝ допринасяли само разказите на по-старите граждани, както и малкият барелеф, който бе поставен на фасадата ѝ през 2007 г. Всъщност церемонията тогава дала повод на неговия син да посети родното място на татко си за пръв път. Оттогава обаче повече не се върнал.

При евентуално събаряне на къщата на Димитров барелефът щял да се съхранява в склад, а след издигането на новата сграда щял отново да бъде поставен върху нея. В същото време от година насам община Плевен е открила дарителска кампания, която събира пари за издигане на паметник на Емил в центъра на града. Министерството на отбраната дарило 15 хиляди лева, а останалите пари дошли от частни лица. „Не стигат още 14 000 лв. Срамота е, че никой не си помръдва пръста да направи нашия Емил вечен“, коментират съграждани на певеца. Източник: Ретро

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени