Coca Cola

РЗИ установи завишени стойности на манган във водата на Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 551 | Брой коментари 0
14:41 23.01.2020

В условията на рестриктивен воден режим през периода 13-23 януари от взетите проби на територията  на община Перник са установени леко завишени стойности на манган във водата от водопреносната мрежа, съобщават от РЗИ Перник.

Проблемът няма пряка здравна значимост, дори и при превишаване на нормата до определена степен, но е много важно за консуматора, тъй като този показател променя органолептиката /цвят, мътност, мирис, вкус/  на питейната вода.

Манганът и неговите съединения може да постъпват в организма през храносмилателната система, дихателната система и кожата. Много рядко може да предизвика  интоксикации.

Манганът влиза в групата на показателите с индикативно значение, съгласно Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно битови нужди. Незначителното завишаване не е свързано със здравен риск.Въпреки това не се препоръчва продължителен прием на вода за пиене с повишени стойности на манган.

РЗИ Перник продължава зачестения мониторинг на водата и при констатиране на отклонения от нормите жителите на община Перник ще бъдат своевременно информирани.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени