mycomputer.BG

РЗИ установи отклонения от качеството на водата в 2 населени места в региона

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 297 | Брой коментари 0
07:33 04.10.2019

 Отклонения от качеството на питейната вода, съгласно изискванията записани в Наредба  №9,  установи Регионалната здравна инспекция в Перник за периода  16.09.2019 г. - 29.09.2019 г на територията на област Перник. През този период е изследвана  водата в 10  населени места, в областта.

Изследвани са  2 проби от питейна вода от обществени местни водоизточници по показатели, включени в постоянния мониторинг (група А) . От тях не отговаря на Наредба №9/2001 г. на МЗ за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели – 1 проба. Тя е взета в село Филиповци, община Трън, от обществена чешма, намираща се в „Гьорина махала“. На община Трън е връчено предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки на водоизточника.

Изследвани са и 2 проби от питейна вода от минерални водоизточници . От тях не отговаря на Наредба №14 за курортните ресурси, курортните местности и курортите 1 проба. Тя е взета в село Долни Раковец, от чешма с минерална вода. На община Радомир е връчено предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

От РЗИ уверяват, че връченото предписание е изпълнено и контролните проби показват, че  водата вече отговаря на Наредба № 14 за курортните ресурси, курортните местности и курортите по контролираните микробиологични показател. Според здравната инспекция, връченото предписание на община Трън за отклонението на качеството на водата в село Филиповци, също е изпълнено.

 Снабдяването с питейна вода на с. Забел, община Трън се осъществява чрез доставяне на бутилирана вода.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени