BLACK WEEK

РЗИ установи отклонения от качеството на водата в 2 населени места в региона

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 230 | Брой коментари 0
07:33 04.10.2019

 Отклонения от качеството на питейната вода, съгласно изискванията записани в Наредба  №9,  установи Регионалната здравна инспекция в Перник за периода  16.09.2019 г. - 29.09.2019 г на територията на област Перник. През този период е изследвана  водата в 10  населени места, в областта.

Изследвани са  2 проби от питейна вода от обществени местни водоизточници по показатели, включени в постоянния мониторинг (група А) . От тях не отговаря на Наредба №9/2001 г. на МЗ за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели – 1 проба. Тя е взета в село Филиповци, община Трън, от обществена чешма, намираща се в „Гьорина махала“. На община Трън е връчено предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки на водоизточника.

Изследвани са и 2 проби от питейна вода от минерални водоизточници . От тях не отговаря на Наредба №14 за курортните ресурси, курортните местности и курортите 1 проба. Тя е взета в село Долни Раковец, от чешма с минерална вода. На община Радомир е връчено предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

От РЗИ уверяват, че връченото предписание е изпълнено и контролните проби показват, че  водата вече отговаря на Наредба № 14 за курортните ресурси, курортните местности и курортите по контролираните микробиологични показател. Според здравната инспекция, връченото предписание на община Трън за отклонението на качеството на водата в село Филиповци, също е изпълнено.

 Снабдяването с питейна вода на с. Забел, община Трън се осъществява чрез доставяне на бутилирана вода.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени