mycomputer.BG

РЗИ Перник: Повишен риск от възникване на епидемии в Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1035 | Брой коментари 0
22:11 28.11.2019

Във връзка с режима на водоснабдяване с вода за питейно-битови нужди в Община Перник, както и следствие на промяна в качеството на питейната вода се повишава рискът от възникване на извънредни епидемични ситуации от заболявания, свързани с водата.

Водата е основен фактор на предаване на заразите при възникване на водни епидемии, които се характеризират с внезапно начало, стръмно покачване кривата на заболеваемостта, рязко намаляване броя на заболелите лица след прекратяване ползването на контаминирана /заразена/ вода/.Засягат се всички възрасти с изключение на кърмачетата /не приемащи друга храна освен кърма/. Характерно е териториалното разпространение, свързано с водоизточниците и изградената ВиК мрежа.

Заразяването ставя по воден път при консумация на вода, контаминирана с патогенни /болестотворни/ микроорганизми. Значението на водата като фактор на предаване на заразите се определя от широкото й ползване от човека и животните за пиене и от високата издръжливост на някои патогенни микроорганизми в нея. Във водата издържат продължително време холерният вибрион /причинител на холерата/, салмонела тифи /причинител на коремният тиф, салмонела паратифи А и В /причинители на паратиф А и В/, шигелите /причинители на дизентерията/, хепатитните вируси /причинители на вирусен хепатит тип А/, полиомиелитните вируси /причинители на детски паралич/.

Заболяванията свързани с водата се класифицират в 4 основни категории:

1.ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРЕДАВАНИ ЧРЕЗ ВОДАТА - дължащи се на замърсяването на питейната вода с фекалии или химически вещества /холера, коремен тиф, хепатит А, бактериална дизентерия, амебна дизентерия, амебен менингоенцефалит, гиардиаза, метхемоглобинемия, дентална и скелетна флуроза, криптоспоридиоза/.

  1. ЗАБОЛЯВАНИЯ, СВЪРЗАНИ С ВОДАТА ЗА МИЕНЕ – дължащи се на липсата на подходяща канализация и хигиена /кожни инфекции, трахома, аскаридоза и анкилостомиоза – инфекции причинени от кръгли и кукести червеи/. Разпространяват се от бездомни кучета и котки, включително и домашни любимци.

3..ЗАБОЛЯВАНИЯ, СВЪРЗАНИ С ВОДЕН МЕЖДИНЕН ГОСТОПРИЕМНИК ИЛИ ВОДНОБАЗИРАНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Паразитни инфекции, които могат да настъпят след пиене или директен контакт със силно замърсена вода / шистозомоза – охлювна треска/.

  1. ЗАБОЛЯВАНИЯ, СВЪРЗАНИ С ВОДАТА ИЛИ ВЕКТОРНО-ПРЕНОСИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Предават се от насекоми, чието размножаване зависи от водата /насекоми хапещи или размножаващи се в близост до вода /малария, жълта треска, денга/.

 ПРЕВЕНЦИЯ на свързаните с водата заболявания:

 -  миене на ръцете преди всяко хранене и след всяко посещение на санитарният възел

 . миене на ръцете само с незамърсена / не контаминирана/ вода

 - пиене на вода само от проверени, контролирани водоизточници

 - консумация само на незамърсени хранителни продукти с непроменени органолептични /цвят, мирис, вкус, консистенция/ качества

 . употреба на прибори и посуда по възможност за еднократна употреба

 . елиминиране на чревните паразити при домашните любимци

 . редовно да се обезпаразитяват заразените вещи, като се поставят на недостъпни за  децата места

 . да се ограничи броят на мухите и комарите /чрез пръскане с дезинсектицидни препарати/

 . да се избягва газенето във вода или поглъщането й от неразрешени  за ползване водоизточници и водоеми

. да се потърси лекарска помощ при продължителни, неотзвучаващи оплаквания , въпреки прилаганите симптоматични лекарствени средства

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени